top of page

80. godišnjica od izvođenja Igmanskog maršaSjećanje na 80. godišnjicu od izvođenja Igmanskog marša


Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata KS, u subotu 29.01.2022. godine, organizovao je obilježavanje 80. godišnjice od izvođenja Igmanskog marša, legendarnog proboja 1. Proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči.

Igmanski marš, jedna je od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. Izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i na hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji. Bio je to jedan je od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, a tradicionalno se već decenijama obilježavaju godišnjice tog događaja s porukom da se fašizam mora iskorijeniti.

Ovogodišnja centralna svečanost i program upriličeni su kod spomenika Prve proleterske brigade na Velikom polju na planini Igman. Kolona sudionika položila je cvijeće na partizanskom i šehidskom spomen-obilježju te su odali počast žrtvama fašizma i borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Comentários


bottom of page