top of page

Film "Kapija '95" bit će prikazan na Kovačima u sklopu manifestacije Odbrana BiH - Igman 2022

Projekcija dokumentarnog filma “Kapija ’95” bit će upriličena u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači, 10. augusta u srijedu, u 19:00 sati kao dio programskih aktivnosti manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”.


Film je nastao u saradnji Memorijalnog centra Srebrenica i Centra za postkonfliktna istraživanja, a u produkciji engleske producentske kuće PINCH.


Dokumentarni film “Kapija ’95” je posvećen žrtvama masakra ispaljene granate s planine Ozren pod komandom VRS-a 25. maja 1995. godine. Tog dana na Tuzlanskoj kapiji ubijena je 71, a ranjeno više od 140 osoba prosječne dobi od 23 godine.


Za zločin nad tuzlanskom mladošću u Sudu Bosne i Hercegovine jedini osuđeni je Novak Đukić, komandant taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, koji je osuđen na 20 godina zatvora. U februaru 2014. godine pušten je s izdržavanja kazne zbog primjene blažeg zakona, što je iskoristio za bijeg u Srbiju. Za Đukićem je raspisana Interpolova potjernica, a Bosna i Hercegovina je zatražila da Srbija preuzme presudu i njeno izvršenje. Od 2016. godine, a pod obrazloženjem da je Đukić lošeg zdravstvenog stanja, presudu i njeno izvršenje nije preuzela Srbija.

Comments


bottom of page