top of page

Fondacija "Kemal Bakaršić" donirala knjige JU "Fond Memorijala KS"
Predstavnici Fondacije "Kemal Bakaršić" danas su uručili vrijednu donaciju u knjigama JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" čime je književni fond naše ustanove obogaćen novim naslovima bosanskohercegovačkih izdavača.

Vrijednost donacije od 257 knjiga je 2.560 američkih dolara i osigurana je putem anonimnih donatora iz Sjedinjenih Američkih Država.

Direktor „Fonda Memorijala KS“ Ahmed Kulanić zahvalio se predstavnicima Fondacije "Kemal Bakaršić" na donaciji, te ih upoznao s planovima i projektima ove institucije.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Dragan S. Marković kazao je kako svojim radom nastavljaju misiju profesora Kemala Bakaršića.

-Svake godine, zahvaljujući našim anonimnim donatorima iz Amerike, obradujemo biblioteke u Bosni i Hercegovini. Od 2014. godine donirali smo 12.000 primjeraka knjiga u što je utrošeno 87.690 dolara. Knjige se biraju u zavisnosti od potreba biblioteke, rekao je Marković, izražavajući nadu da će se ovakvi projekti nastaviti i u budućnosti.

Marković je direktoru Kulaniću prenio pozdrave članova Upravnog odbora Fondacije, akademkinje Marine Katnić Bakaršić i prof.dr. Srebrena Dizdara.

JU "Fond Memorijala KS" poziva i ostale institucije koje mogu da pomognu u obogaćivanju bibliotečkog fonda iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog i narodnooslobodilačkog rata.

Profesor Kemal Bakaršić autor je brojnih radova o bibliotekarstvu i kulturnoj baštini BiH među kojima je i nagrađena knjiga "Fragmenti kulture historije Bosne i Hercegovine", objavljen 2005. godine.

Profesor Bakaršić, preminuo je 04. juna. 2006. godine u Sarajevu.Comments


bottom of page