top of page

Infografike o „Devet heroja“ i 13 dobitnica „Zlatnog ljiljana“ predstavljene u Goraždu

Infografika o 13 dobitnica „Zlatnog ljiljana“, predstavljena je u Goraždu nakon što je dan ranije prezentirana javnosti u Sarajevu u Multimedijalnom centru Kovači. Fond Memorijala je ovom prilikom, a u okviru manifestacije "Dani otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu" u Goraždu predstavio i Infografiku o Devet heroja oslobodilačkog rata.


Uz prezentaciju koju su zajedno organizovali Fond Memorijala Kantona Sarajevo, Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo za obrazovanje Bosanskopodrinjskog kantona, infografike su dodijeljene svim osnovnim i srednjim školama na području tog kantona, kao i Javnoj ustanovi Centar za kulturu Goražde.


Direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Grad heroja – Goražde. Predstavljajući infografike ukazao je i podsjetio na značaj koji su heroji i heroine imali u odbrani Bosne i Hercegovine. Poručio je mladima da trebaju slušati i učiti od onih koji su danas među njima i koji svjedoče o vremenima agresije i borbe za opstanak naše domovine.


Odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine mi imamo Devet heroja oslobodilačkog rata i nijedan od njih nije među živima. Ali zato, među 13 dobitnica „Zlatnog ljiljana“, vi imate tri žive. I vi trebate da dolazite njima, da od njih slušate priče i učite jer samo time možemo da izgradimo naše društvo i da budemo ponosni na našu državu“, kazao je direktor Kulanić.


A jedna od tri heroine od kojih mladi mogu učiti, dobitnica „Zlatnog ljiljana“ Dževada Tataragić prisustvovala je skupu u Goraždu. Mladima je poručila da vjeruje njih , a odraslima da ih pripreme za budućnost.


Sve što želim reći omladini je da rade ono što je najbolje za njih i onda rezultati neće izostati. Ja sam dala sve od sebe što sam mogla dati u tom momentu. Ljudi su to prepoznali i danas sam ponosna što nosim ovog Zlatnog ljiljana. Nikada ne gubite nadu“, poručila je heroina Tataragić.


Ministar za boračka pitanja BPK Avdo Mirvić naglasio je kako je ponosan što u obilježavanju ovogodišnjih Dana otpora učestvuje veliki broj mladih ljudi. Najavljujući nastavak saradnje s Fondom Memorijala Kantona Sarajevo istakao je da će sljedeći zajednički projekt biti mapiranje šehidskih mezarja i grobalja na području BPK Goražde, što je potvrdio i direktor Ahmed Kulanić, podsjetivši da ove godine počinje implementacija projekta u okviru kojeg su planirane posjete učenika Memorijalnom centru Kovači i Spomeničkom kompleksu Tunel „D-B“.


Učenici osnovnih i srednjih škola iz BPK Goražde doći će da posjete Tunelu spasa kojim upravlja Fond Memorijala i ovo je prva organizovana posjeta van Kantona Sarajevo dogovorena od strane ministarstva obrazovanja i Fonda Memorijala i to će da postane tradicija. Mi radimo i pravimo edukativni centar Fonda Memorijala koji mora da bude mjesto gdje ćemo zaista da učimo o agresiji na RBiH, našoj slavnoj borbi i odbrani BiH i svih onih koji su doprinijeli“, poručio je direktor Kulanić.


Delegacija Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, predvođena direktorom Ahmedom Kulanićem, zajedno s delegacijom resornog kantonalnog ministarstva, na čelu sa ministrom Omerom Osmanovićem, Goražde je posjetila na poziv resornog ministra Bosansko-podrinjskog kantona Avde Mirvića.


U okviru posjete na centralnom spomen obilježju poginulim pripadnicima Armije RBiH i ubijenoj djeci odata je počast i položeno cvijeće. Upriličen je i obilazak značajnih historijskih lokacija te posjeta kompleksu "Memorijalne šume 8.372" u mjestu Posestra, gdje je domaćin delegacijama bio goraždanski Muftija Remzija efendija Pitić.


Obilaskom značajnih historijskih lokacija i upoznavanjem s činjenicama koje svjedoče historiju ratnog puta prve formirane brigade u Armiji Republike Bosne i Hercegvoine - Prve drinske brigade, Derviš Hadžić, pripadnik ove brigade i dobitnik „Zlatnog ljiljana“ svojim pričama posvjedočio je dešavanjima na tim prostorima u periodu 1992 – 1995. godine. Na ovom mjestu, u sjećanje na ubijene branitelje izgrađeno je i spomen obilježje gdje se nalazi i spomen soba posvećena komandantu Zaimu Imamoviću.

.

Ovom prilikom najavljen je i nastavak saradnje dva resorna kantonalna ministarstva što su ministri Omer Osmanović i Avdo Mirvić ozvaničili potpisivanjem sporazuma. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo podržat će projekt gradnje spomen-obilježja na Posestri u Bosansko-podrinjskom kantonu, te aktivnosti u okviru obilježavanja značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine na području ovog kantona.

Comments


bottom of page