top of page

JU "Fond Memorijala KS" pokrovitelj takmičenja "Gradimo tunel spasa" u MinecraftuJU “Fond Memorijala KS” ponosni je pokrovitelj takmičenja u Minecraftu pod nazivom "Gradimo tunel spasa", koje je organizuje Udruženje Centar za razvoj i promociju novih tehnologija i esporta Arena. Ova inicijativa pruža priliku mladima da pokažu svoje kreativne vještine i ujedno se približe historiji jednog od najznačajnijih spomenika u Bosni i Hercegovini - Tunela spasa.


Takmičenje je otvoreno za svu djecu s područja Bosne i Hercegovine. Učesnici imaju zadatak rekreirati svoje verzije Tunela spasa unutar virtualnog svijeta Minecrafta. Radove je moguće dostaviti do 25.07.2023. godine, a svečano uručenje nagrada pobjednicima, kao i obilazak tunela, bit će organizirano 30.07.2023. u 11:30 sati u spomeničkom kompleksu tunela D-B.


Tunel spasa, poznat po svojoj impresivnoj dužini od 785.5 metara, širini oko 1 metra te visini od 1,4 do 1,8 metara, predstavlja remek-djelo inženjerske vještine. Tunel je izgrađen ispod aerodromske piste te kombinira dvije vrste materijala - drvenu podgradu na butmirskoj strani i metalnu podgradu na dobrinjskoj strani. Također, unutar tunela je postavljen sistem šina za kretanje kolica, dok se kroz njega pružaju kabli za električnu energiju, naftu i PTT.


Predsjednica Udruženja, Matea Alikadić, naglasila je važnost ovog takmičenja u današnjem vremenu, gdje je teško zainteresovati djecu za blisku historiju.

-Takmičenje 'Gradimo tunel spasa' ima edukativan, ali i zabavan karakter, što ga čini pristupačnim i razumljivim mladim generacijama. Na 30. godišnjicu Tunela spasa, želimo mu odati počast na drugačiji i savremeni način, izjavila je Alikadić, izražavajući zadovoljstvo što je direktor Fonda, gospodin Ahmed Kulanić, prepoznao vrijednost ovog projekta.


Direktor JU Fond Memorijala KS, Ahmed Kulanić, istaknuo je važnost projekta u približavanju historije mlađim generacijama.

-Ovaj projekt nam omogućuje da mladima na inovativan način prenesemo važnost i vrijednost historijskih spomenika kao što je Tunel spasa, izjavio je Kulanić.


Dodatno, sva djeca iz Sarajeva imaju povlasticu besplatno koristiti računare u Areni kako bi se pripremili za učestvovanje na ovom izazovnom takmičenju.


Takmičenje "Gradimo tunel spasa" pruža jedinstvenu priliku mladim talentima da se povežu s historijskim naslijeđem svoje zemlje kroz modernu tehnologiju. Očekujemo s nestrpljenjem da vidimo njihove kreativne i inspirativne verzije Tunela spasa te da će ovo događanje biti jedinstveno iskustvo za sve učesnike.

Comentários


bottom of page