top of page

Ministarstvo za boračka pitanja i Fond Memorijala podržali projekte u i van Kantona Sarajevo

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Fond Memorijala podržali su projekte izgradnje spomenika i spomen obilježja u Foči, Olovu, Vlasenici, Kalinoviku, Gacku i Sarajevu.


Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo je povodom potpisivanja sporazuma istakao kako su u 2022. godini izdvojena značajna sredstva za promoviranje i uspostavu kulture sjećanja, a u to svakako spada i podrška izgradnje spomen obilježja pripadnicima Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i svim drugim šehidima i poginulim borcima širom Bosne i Hercegovine, što je danas i dokazano. „Ovim činom nastavljamo pozitivnu praksu Vlade Kantona Sarajevo koja je nedavno putem Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa Samirom Avdićem izdvojila 120.000 KM za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade u Bužimu,“ naglasio je Osmanović.


Današnjim sporazumima podržani su projekti sufinansiranja izgradnje spomen obilježja u Slatini – Foča, izgradnja spomen obilježja za poginule iz sela Ćosići i Hasanovići u Cerskoj – Vlasenica, izgradnja spomen obilježja šehidima, civilnim žrtvama rata i umrlim veteranima Armije Republike Bosne i Hercegovine iz MZ Petrovići – Olovo, rekonstrukcija šehidskog mezarja Mjehovina opština Kalinovik, uspostavljanje video nadzora Centralnog šehidskog obilježja na području Općine Gacko i podrška projektu ugradnje video nadzora na Ali-pašinoj džamiji u Sarajevu u čijem haremu su ukopani šehidi, veterani i heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata.


„Drago mi je da je direktor Fonda Memorijala, Ahmed Kulanić, prepoznao našu inicijativu vezanu za podizanje spomen obilježja na području opštine Kalinovik koje će definisati sve žrtve koje su poginule i ubijene u Kalinoviku. Do sada smo bili fokusirani na traženje nestalih osoba i za ovakve projekte vezane za sufinansiranje spomen obilježja do sada nismo imali podršku ni od jedne institucije, međutim došlo je vrijeme da se zaštite mezarja, da se ograde i da se postave šehidske kapije i šehidski nišan koji će predstavljati simbol sjećanja na sve ubijene na području opštine Kalinovik“, poručio je nakon potpisivanja sporazuma, Samir Vranović, predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba sa područja opštine Kalinovik “Istina - Kalinovik '92”.


Vrijednost potpisanih sporazuma je 44.300 KM.


Comentarios


bottom of page