top of page

Obilježena 31. godišnjica od pogibije heroine Fadile Odžaković ŽuteUmjetničkim programom - Kultura sjećanja „Majka Hava i hiljaduljetna Bosna“, danas je u Multimedijalnoj sali JU “Fonda Memorijala KS” obilježena 31. godišnjica od pogibije heroine Fadile Odžaković Žute. Na ovom posebnom događaju, JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" premijerno je predstavila video posvećen heroini Fadili Žutoj, koji je dio projekta "Dokumentarna memorija". Ovaj projekt ima za cilj ekranizaciju 111 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995. godine. Video je realizovan u saradnji sa Source produkcijom i u njemu govore i Fadilini saborci Nedžad Hodžić i Mujo Karović.


Povodom godišnjice, ministrica odgoja i obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović se obratila prisutnima, ističući kako je ovo poseban dan kada se sjećamo najhrabrije među nama.


“Sjećajte se i pamtite s ljubavlju jer vaši su roditelji, djedovi, nane bili na pravoj strani istorije, oduprli su se daleko jačem agresoru koji je ubijao iz oružja nekadašnje zajedničke Jugoslovenske narodne armije”, kazala je ministrica Hota – Muminović. Pozvala je učenike da slušaju i bilježe sve ono što im kažu njihovi preci. Naglasila je i da je veoma važno da zapamte da su se svi oni čestito borili protiv agresora i da su civili u gradu, na selu pružali otpore, držali škole u podrumima, proizvodili radijski i televizijski program i nisu dali da zlo pobijedi.


U okviru programa obilježavanja godišnjice, izvedena je i veoma dirljiva i poučna poema "Havo majko koliko ti je srce?", autora Sabita Bekte. Ova poema posvećena je svim majkama nevino ubijenih i ispričana sudbinom Have Tatarević, majke šestorice ubijenih Bošnjaka Prijedora, koja je sama postala heroine Bosne. U programu su učestvovali i vrsni umjetnici Bosne i Hercegovine.

Autor poeme ovom prilikom je kazao kako zločini , poput ovih počinjenih na području Srebrenice, Prijedora, Višegrada, Foče, Zvornika, ali i mnogi drugi zločini, priča su koja nema kraja i koju nikad niko neće moći cijelu ispričati.

“Smatram vrlo bitnim da o tim strahotama pričaju i pišu preživjeli kako bi budućim generacijama ostavili važna svjedočenja i potaknuli na njegovanje naše kulture”, rekao je Bekto.


Događaju su prisustvovali i učenici srednjih škola s područja Kantona Sarajevo, zajedno sa svojim profesorima, što je dodatno naglasilo važnost kulture sjećanja u obrazovanju mladih i izgradnji budućnosti.
Comments


bottom of page