top of page

Obilježena godišnjica pogibije Indire Pjanić, krajiške heroine


U okviru manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023", Fond Memorijala Kantona Sarajevo u suradnji s Udruženjem pripadnica Armije RBiH i Općinom Cazin organizirao je jučer okrugli stol povodom obilježavanja godišnjice pogibije Indire Pjanić, krajiške heroine.


Okrugli stol, koji je bio posvećen heroini Pjanić, okupio je brojne sudionike, među kojima je bila i Indira Suljić Muratović, stručna suradnica u Fondu Memorijala KS. Ona je predstavila Infografiku o heroinama odbrambeno-oslobodilačkog rata, koja je sadržavala informacije o 13 izuzetnih žena koje su nagrađene najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".


-Ova Infografika je jedinstveni edukativni materijal, prilagođen mlađim generacijama, s jasnim i razumljivim informacijama o ovim iznimnim ženama. Fond Memorijala nastoji širiti ideju i ponos sjećanja na pripadnice Armije RBiH te potaknuti učenike da istražuju i zainteresiraju se za živote ovih heroina koje su na poseban način obilježile našu povijest, izjavila je Suljić Muratović.


Među 13 izuzetnih žena koje su odlikovane "Zlatnim ljiljanom" nalazi se i Indira Pjanić, koja je rođena 4. januara 1972. godine u Pjanićima, Cazin, a poginula je 19. jula 1992. godine. Ona je zajedno s još četiri suborca dala svoj život za slobodu Bosne i Hercegovine.


Ovaj događaj je ne samo obilježavanje godišnjice pogibije hrabre heroine, već i prilika za očuvanje historijske baštine i trajno sjećanje na žene koje su se istaknule u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.


Indira Pjanić će ostati zauvijek zapamćena kao simbol hrabrosti i nesebične predanosti svojoj zemlji i saborcima. Njezina žrtva i doprinos slobodi Bosne i Hercegovine inspirirat će buduće generacije da cijene slobodu i hrabrost pojedinaca koji su se borili za nju.

Comments


bottom of page