top of page

Održan historijski čas i predstavljena stalna postavka Zavičajnog muzeja VisokoU okviru manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2023” u Kulturnom centru u Visokom danas je održan historijski čas i predstavljena stalna postavka Zavičajnog muzeja Visoko pod nazivom "Otpor agresiji 92-95".

Historijski čas na temu odbrana Bosne i Hercegovine je održao kustos Fonda Memorijala KS, Azem Heljić.

Kroz svoje predavanje je tematizirao razloge, namjere i ciljeve agresije na međunarodno priznatu državu BiH pružajući uvid u složene procese koji su je pratili, te odbranu Bosne i Hercegovine kao rezultat legitimnog prava na samoodbranu garantovano međunarodnim pravom i poveljama UN. Poseban naglasak je na odbrani, očuvanju i opstanku naroda i države Bosne i Hercegovine.

Prezentirane su povijesne činjenice i statistike, kao i potezi međunarodne zajednice uključujući rezolucije UN na početku rata u BiH i osnivanje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kao ključnog okvira za postizanje mira.

Posebna pažnja posvećena je ne samo analizi vanjskih utjecaja, već i unutarnje dinamike odbrane Bosne i Hercegovine tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. Kroz predavanje je naglašena uloga ARBiH i branilaca koji su se suprotstavili agresorskim silama, hrabro se boreći protiv rušilačkih ideologija, zločina i podjela.

Ovom prilikom Heljić je kazao kako odbrana Bosne i Hercegovine tokom Oslobodilačkog rata ostaje svjedočanstvo hrabrosti, odlučnosti i otpornosti patriota koji su se suprotstavili agresiji, zločinima i podjelama.

-ARBiH, koju su sačinjavali pripadnici svih naroda, je odbranivši domovinu u okvirima granica koje su potvrđene i utemeljene u ZAVNOBiH-u, ujedno odbranila Bosnu i Hercegovinu, domovinu i državu svih njenih naroda. Branioci su bili vođeni dubokim moralnim načelima i ljubavlju prema domovini, iz čega je proizašla sva njihova hrabrost, požrtvovanje i vjera u ostvarenje pravednog cilja, a to je odbrana naroda i države, što spada u istinske vrijednosti na kojima gradimo kulturu sjećanja i pamćenja, kazao je Heljić.

U okviru historijskog časa o Visokom u agresiji i odbrani BiH govorio je brigadir u penziji Nihad Dervišević, dok je moderatorica bila direktorica Zavičajnog Muzeja Visoko Đenana Ganić.

Tokom predstavljanja stalne postavke ''Otpor agresiji 92-95'' Zavičajnog muzeja Visoko u Kulturnom centru Altindag obratila se i Mubera Imamović Pulo, kustos Zavičajnog muzeja Visoko i predsjednica Udruženja organizacija porodica i poginulih boraca Visoko 92', Amra Tahmaz.

U okviru manifestacije i u znak onih koji su položili svoje živote za BiH položeno je i cvijeće na Spomen obilježju i na Trgu žrtava Srebrenice u suradnji sa KUD "Visoko" i Odredom izviđača "Visoko".Comments


bottom of page