top of page

Počinje tradicionalna manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”

Manifestacije se održava 22. godinu zaredom i trajat će od 19. jula do 15. augusta


Na konferenciji za novinare održanoj 19.07.2022. godine u Memorijalnom centru Kovači najavljeno otvaranje manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”. Zvanično je predstavljen plan i program aktivnosti ovogodišnje manifestacije koja se održava 22. godinu zaredom, a koja će se održavati u skoro svim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine. Manifestacija će trajati od 19. jula do 15. augusta.
Direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, Ahmed Kulanić istakao je da se kroz manifestaciju podsjeća na čudo bosanskog otpora, ali i na časnu i ponosnu borbu, te je dodao: „Važnost kulture sjećanja i pamćenja za svako društvo predstavlja i stepen koliko to društvo kod sebe razvija kulturu spremnosti na slične izazove koji im se mogu desiti u budućnosti. Prenošenje tog znanja predstavlja osnov izgradnje jednog društva, jer samo društva koja uče iz svoje povijesti neće ponavljati tu povijest. Naše društvo imalo je brojna stradanja i brojne pobjede, a mi moramo da učimo iz drugog segmenta, iz segmenta pobjede i izgradnje tog pobjedničkog mentaliteta. Stoga je i cilj manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman“ da prenese pobjednički mentalitet ovog naroda budućim naraštajima i da gradi taj pobjednički mentalitet kod mlađih generacija“.


Rizvo Pleh, predsjednik Udruženja generala Bosne i Hercegovine i dopredsjednik Organizacionog odbora manifestacije poručio je da nakon korone i restrikcija koje su bile, ovogodišnja manifestacija će obuhvatiti skoro sve kantone u Federaciji BiH i gradove od Mostara, Konjica, Bužima, Tuzle, Goražda, Bugojna i Sarajeva. Istakao je i kako se nastavlja baštinjenje vrijednosti naslijeđa Armije RBiH i ličnosti iz rata koje su obilježile određenu epohu rata, tako da će se programski dio manifestacije posvetiti i herojima oslobodilačkog rata Enveru Šehoviću, Izetu Naniću i Nesibu Malkiću.


Program aktivnosti manifestacije predstavio je generalni sekretar Organizacionog odbora manifestacije, Hamdija Hasanović. Program uključuje vojne počasti, kulturno-umjetnički, vjerski i historijsko-edukativni program.


Zvanični logo ovogodišnje manifestacije glasi: „Opet BIH“, što implicira nedvojbenu postojanost države Bosne i Hercegovine, gdje nakon svih osvajačkih pretenzija, oružanih napada, genocida i žrtava, zločina i etničkog čišćenja, kulturocida, urbicida i agresivnih politika, svjedočimo kontinuiranoj opstojnosti naše Domovine. Nakon svega, opet BIH! Također, ta jednostavna krilatica sadrži čvrstu volju i potrebu da se uvijek brani Bosna i Hercegovina i njene vrijednosti. Te dvije jednostavne riječi „Opet BIH“ nose snažnu poruku i u kombinaciji sa programom i ciljevima manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ na najbolji način ukazuju na značaj očuvanja kulture sjećanja, ojačavanja zajedništva i potrebe za boljom budućnošću.


Programski dio manifestacije počinje u Mostaru, 20.07. odigravanjem predstave „Hadžera“, dok će zatvaranje manifestacije biti upriličeno u Bužimu.


Program manifestacije preuzmite OVDJE

Comments


bottom of page