top of page

Povodom Dana prijema Bosne i Hercegovine u UN održana dječija priredba "Bolje vas našla"Povodom obilježavanja 22. maja, Dana prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije (UN), Memorijalni centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom "Djeca Sarajeva", danas je na Trgu ubijene djece Sarajeva organizirao dječiju priredbu pod nazivom "Bolje vas našla".

U okviru programa obogaćenog igrom i pjesmom mališana iz JU “Djeca Sarajeva“ obratio se prof. dr. Mirko Pejanović, aktivni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u trenutku kada je naša domovina primljena u UN, te Irfan Gazdić, muzejski pedagog Memorijalnog centra Sarajevo.

Gazdić je, u ime Memorijalnog centra, svim građanima uputio čestitku povodom godišnjice prijema naše države u UN. Napominjući kako je jako važno baštiniti određene datume koji su bitni iz cjelokupne prošlosti naše države.

“Ovaj datum je nešto što je potvrdilo nezavisnost, rezultate referenduma 1. marta. Pored 25. novembra i 1. marta, ovo je jedan od naših najvažnijih datuma”, kazao je Gazdić.

Prof. dr. Mirko Pejanović, govoreći o važnosti 22. maja, kazao je kako je on poseban u novijoj historiji države Bosne i Hercegovine.

Pejanović je podsjetio da je Sarajevo tokom agresije pružilo otpor koji je ušao u historiju.

“Nažalost, mnogi građani Sarajeva tokom opsade su izgubili svoje živote. Grad je svakodnevno granatiran, ubijeno je više od 11.000 građana, 1.600 djece izgubilo je svoje živote. Okupili smo se na danu slobode, danu mira da obilježimo jedan važan datum u historiji naše države. To je 22. maj, dan kada je Bosna i Hercegovina dobila odluku organizacije UN da postane članica te organizacije”, kazao je Pejanović, napominjući kako je to nešto najviše što može jedna demokratska država postići u historijskom razvoju svoje samostalnosti i državnosti.

“To znači međunarodno priznanje granica, priznanje subjektiviteta, suverenosti, samostalnosti, odnosno slobode jedne zemlje da samostalno odlučuje o sebi, svojoj sudbini, svom miru i razvoju”, kazao je Pejanović.

Dječija priredba “Bolje vas našla” održana je u okviru manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024- Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti”, a prisustvovao joj je veliki broj djece, građana Sarajeva.

Comments


bottom of page