top of page

POZIV MALOLJETNIM BORCIMA ARBiH S PODRUČJA SARAJEVA ZA DOSTAVLJANJE FOTOGRAFIJA IZ RATNOG PERIODA


Javna ustanova „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“, priprema izložbu posvećenu sarajevskim maloljetnim borcima/borkinjama, dobrovoljcima, braniocima/braniteljima. Cilj je da se kroz jedinstvenu izložbu osvijetli pozitivan fenomen sarajevskih maloljetnih boraca/borkinja kao doprinos kulturi sjećanja i sadržajnog historijskog pamćenja.


S tim u vezi, pozivamo pripadnike boračke populacije koji su se kao maloljetnici dobrovoljno priključili u redove oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine braneći državu Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo, da u cilju realizacije izložbe dostave svoje fotografije iz tog perioda, s opisom koji uključuje godine u vrijeme nastanka fotografije. Opis može uključivati i kontekst, kao i vlastitu interpretaciju, ideju vodilju, motiv, citat i slično.


Nakon odabira i dizajnersko-tehničke pripreme dostavljenih fotografija, iste će biti uvrštene u izložbu koja će se printati na adekvatnim materijalima. Osim fotografija, mogu se dostaviti i ostali fotografisani materijali i predmeti koji oslikavaju i osvjetljavaju postojanje maloljetnih boraca i prikladni su za izložbu, poput ratnih dnevnika, pisama, otpusnih listi iz bolnica, pohavala, medalja i slično.


Poziv je upućen svim sarajevskim maloljetnim dobrovoljcima, borcima/borkinjama, kao i porodicama poginulih maloljetnih boraca, koji do sada nisu dostavili fotografije i materijale, da to učine i na taj način daju svoj doprinos u realizaciji ove izložbe i njegovanju kulture sjećanja.


Otvaranje izložbe bit će upriličeno u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.


Fotografije i materijale slati putem maila na tunel@fondmemorijala.ba, zaključno s 15.09.2022. godine.Comments


bottom of page