top of page

Predstavljanjem programa počela manifestacija “Odbrana BiH - Igman 2023“


U multimedijalnoj sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo press konferencijom je ozvaničen početak 23. manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023“ koja će trajati do 17. septembra.

Cilj dvomjesečne manifestacije je podizanje nivoa svijesti o važnosti države, jačanju osjećaja patriotizma, kao i educiranje mlađih naraštaja o čuvanju i očuvanju identiteta i neraskidive veze sa domovinom Bosnom i Hercegovinom.


Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i dopredsjednik Organizacionog odbora, Omer Osmanović rekao je da se radi o tradicionalnoj manifestaciji koja se treba proširiti od 1. marta do 25. novembra, odnosno od datuma nezavisnosti do državnosti Bosne i Hercegovine.


Ministar Osmanović je kazao kako je kultura sjećanja veoma važna i kako ova manifestacija služi da bi ušli i u škole, u kojim će se održavati historijski časovi i provoditi drugi programi, a najsretniji bismo bili da to uđe i u udžbenike i da se priča istina.


Generalni sekretar manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023“, Mirsad Delalić predstavljajući program ovogodišnjih dešavanja koja uključuju različite događaje u brojnim gradovima širom BiH je kazao kako je prvobitni cilj ostvaren.

-Manifestacija je izašla iz okvira Kantona Sarajevo i sa svojim sadržajima održava se na prostoru drugih kantona i u manjem bh. entitetu, kazao je Delalić, navodeći da će se program dešavati u Memorijalnom Centru Kovači, Spomeničkom kompleksu Tunela D-B, prostoru kompleksa Ratne džamije na Igmanu i gradovima: Goražde, Jablanica, Blagaj, Travnik, Bosanska Krupa, Cazin, Prijedor, Janja, Visoko, Žepa i Brčko.


Delalić je kazao da se uz uobičajene aktivnosti koje podrazumjevaju polaganja cvijeća na spomen obilježjima i mjestima stradanja i odavanja počasti kroz programske sadržaje planira vjerski i kulturno - umjetnički program, te obrazovni sadržaji.


Direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo i dopredsjednik Organizacionog odbora manifestacije, Ahmed Kulanić kazao je da se institucija koju predstavlja bavi kulturom sjećanja i pamćenja i da je to njena osnovna misija. Naveo je i da se brojnim ovakvim aktivnostima nastoji uspostavljati saradnju sa partnerima izvan Kantona Sarajevo.


-Samo zajedničkim snagama i aktivnostima na terenu u cijeloj BiH možemo danas da govorimo o odbrani BiH i obilježimo svaki njen toponim odbrane jer je to ključno što ćemo prenositi budućim generacijama, kazao je Kulanić.


Ukazujući na brojne izazove danas u društvu, Kulanić je kazao da se konstantno na javnoj sceni događaju negiranja, omalovažavanja zločina, pa čak i trijumfalizma u određenoj mjeri.


-Njegovanje kulture sjećanja i njen značaj se ogledaju u tome da budućim generacijama kroz adekvatne činjenično utvrđene sadržaje i činjenice i aktivnosti kreiramo ambijent da nauče historiju i da kao društvo probamo da sazrijemo s ciljem da se nikada, nikom i nigdje ne ponovi ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini, poručio je Kulanić.
U organizaciji manifestacije pored JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ učestvuju: Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Udruženje Pripadnice Armije 1992-1995., Udruženje "1. Slavna-Viteška brigada" Sarajevo, MESS- Internacionalni teatarski festival, Udruženje Veterana Krajn 1992-95 Prijedor, Udruženje građana Ratnih vojnih invalida “Mostar-Jugoistok”, Centar za kulturu Travnik, Centar za kulturu Goražde, Zavičajni muzej Visoko, Udruženja boraca, Brčko distrikta 1992-95, Udruženje ‘‘Grom u njedrima Igmana’’, Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici, Fond IKRE, Udruženje “Reis Džemaludin Čaušević“, Udruženje demobilisanih boraca ARBiH 1992-95 Brčko Distrikta i BZK ‘‘Preporod Brčko’’.


Ovogodišnju medijski partneri manifestacije su: FENA, TVSA, Anadolija, MRTV Igman, RTV BPK Goražde, BUG.ba, Faktor.ba, Oslobođenje, RTVTK, Televizija Hayat, Radio Sarajevo, Novi Konjic, Info Brčko, Mostarski.ba, Federalna televizija, TV Podrinje, Radio Konjici RTV Vogošća.


Comments


bottom of page