top of page

U Fondu Memorijala obilježena 29. godišnjica od pogibije Envera Šehovića

U okviru manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“, Fond Memorijala Kantona Sarajevo upriličio je virtualnu izložbu i okrugli sto posvećen sjećanju na Envera Šehovića – heroja oslobodilačkog rata. Program je održan u Memorijalnom centru Kovači, u srijedu, 27. jula na 29. godišnjicu od pogibije legendarnog bosanskohercegovačkog borca, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i komandanta 1. viteške motorizovane brigade. Tom prilikom prikazan je i kratki film sačinjen od arhivskih video zapisa o heroju Enveru Šehoviću.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi porodice, bivši saborci i prijatelji. O životu i djelu Envera Šehovića govorili su ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović, ratni komandant 1. slavne -111. viteške brigade, Mehemed Cero, član porodice Bajro Šehović i direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić. O hronologiji odbrane Žuči u vrijeme najžešće ofanzive srpskih snaga u ljeto 1993. na unutrašnji i vanjski opsadni prsten Sarajeva do tragične pogibije komandanta, ali ujedno i uspješne odbrane Golog brda i Kote 850 govorio je i autor izložbe, Azem Heljić, stručni saradnik za muzejsku postavku i zbirku Fonda Memorijala.


Zahvaljujući nesebičnim i neustrašivim herojima, kakav je bio i Enver Šehović, ispisana je povijest Bosne i Hercegovine u kojoj slobodno bivstvujemo i postojimo. Njima, a i generacijama nakon nas dugujemo njegovanje kulture sjećanja na sve ono što su učinili za buduća pokoljenja, - jedna je od poruka okupljanja.

Enver Šehović, sin oca Zahira i majke Aiše, rođen je 15. januara 1967. godine u selu Bujakovina, u Foči. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je aktivno vojno lice. Vojnu akademiju završio je u Beogradu i Sarajevu. Bio je prepoznatljiva nit nastanka i razvoja 13. novosarajevske brigade, a 1. septembra 1992. i Prve mehanizovane brigade, od kojih je poslije nastala i Prva slavna, a potom Prva viteška motorizovana brigada.


Nakon prvih napada na Sarajevo Enver Šehović, sa svojih 25 godina se pridružuje Teritorijalnoj odbrani Bosne i Hercegovine. Prvi ratni zadatak mu je bio da blokira kasarnu u kojoj je tada radio, kasarnu “Maršal Tito”. Potom počinje s formiranjem vojne jedinice u naselju Velešići, a već 16. maja 1992. godine Enver Šehović u Pofalićkoj bici komanduje velešićkim odredom Teritorijalne odbrane.


Sa svojim saborcima spriječio je presijecanje Sarajeva na dva dijela. U toj borbi se upoznao i s herojem Safetom Zajkom, s kojim će u mnogim budućim borbama dijeliti sudbinu.

Naredna operacija oslobađanja veoma važne kote Orlić 8. juna 1992. godine bila je prva akcija kojom je oslobođen dio strateški važnog brda Žuč u Sarajevu. Komandant Enver Šehović uživao je da lično komanduje bitkama nalazeći se pored posada topova koji djeluju.


Šehović je danonoćno bio u jedinici, razmišljao o novim borbama, o novim oslobođenim teritorijama, o deblokadi Sarajeva iznutra. Fascinantno je kako je tako mlad čovjek bio veliki autoritet svojim vojnicima i oficirima od kojih je velik broj njih bio stariji od njega.


Ratno priznanje „Zlatni ljiljan“ Enver Šehović je dobio 15. decembra 1992. godine, za ratne podvige ostvarene u prvoj godini suprotstavljanja agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Enver Šehović poginuo je 27. jula 1993, tačno 40 dana nakon Safeta Zajke, komandujući odbranom Golog brda. Život je taj dan izgubio i heroj Zahir Panjeta, ali i Panjetin brat Esad.


Za herojski doprinos slobodi u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor ispoljen u borbenim djejstvima i pri tome ostvarene rezultate, Ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 14. aprila 1994. godine, posmrtno je odlikovan Ordenom heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata. U čin brigadira Armije RBiH posthumno je proizveden 1996. godine.


Jedan od najvećih heroja sarajevskog ratišta ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu pored svog prijatelja i saborca heroja Safeta Zajke. Iza njega su ostale supruga Zineta i kćerka Dalila.
Comments


bottom of page