top of page

U Memorijalnom centru Kovači izvedena poema "Hava majko koliko ti je srce"

U amfiteatru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu, u petak 22.07.2022. godne, izvedena je poema "Hava majko koliko ti je srce“, autora Sabita Bekte.


Izvođenju poeme, koja je održana u okviru u sklopu manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”, prisustvovala je i 84-godišnja Hava Tatarević, majka šestorice ubijenih sinova iz Zecova kod Prijedora kojoj je poema posvećena.


Foto: AA


Autor poeme, Sabit Bekto, bivši logoraš svih prijedorskih logora i svjedok brojnih tortura izjavio je kako mu nije bilo nimalo lahko raditi na ovoj poemi. “Ideja je nastala u samom logoru, pošto sam sam bio logoraš. Vjerujte da nije nimalo lahko to dočarati, dugo sam na tome radio. Ne znam da li sam uspio, ali evo došao sam do kraja. Ovo je bio moj san. Zahvalan sam što je majka Hava danas tu s nama, kao da mi je neko cijeli svijet donio,” rekao je Bekto.


Bosanskohercegovačka glumica i režiserka Hasija Borić, koja je izvela poemu, kazala je da kao ljudsko biće nikada neće moći pojmiti strašno zlo koje je zadesilo majku Havu i mnoge ljude i Bosni i Hercegovini.


Dan nakon izvođenja ove poeme, 23. jula, navršilo se 30 godina otkako su Havini sinovi Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad, Nishad, te suprug Muharem ubijeni tokom zločinačkog pohoda u Prijedoru. Posmrtne ostatke svojih šest sinova i supruga Hava je pronašla u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini.Comentarios


bottom of page