top of page

Usvojen projekat preuređenja objekta "Kon-Tiki" u spomen obilježje – “Muzej stradanja građana BiH"
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je projekat stavljanja u funkciju i preuređenja objekta restorana ''Kon-Tiki'' u Vogošći u spomen obilježje – “Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine''.


Smatrajući da je neophodno odati počast svim žrtvama progona i stradanja u Bosni i Hercegovini, a posebno svima onima koji su preživjeli najstrašnija fižička i psihička zlostavljanja u logorima u cijeloj Bosni i Hercegovini planirano je da zloglasni logor Kon-Tiki postane mjesto sjećanja i poseban spomenik stradanja stanovništva cijele Bosne i Hercegovine.


“Sredstva od 750.000 KM Vlada je osigurala kroz kredit, za kupovinu objekta i zemljišta od vlasnika. Dodatnih 350.000 KM je osigurano putem Fonda Memorijala Kantona Sarajevo za renoviranje i muzejsku postavku kao i za početak gradnje istraživačko-dokumentacionog centra. Nakon potpisivanja ugovora o kupovini objekta i zemljišta, bit će raspisan javni poziv za odabir izvođača radova, te bi radovi mogli početi sredinom ove godine”, najavio je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović.


Upravljanje muzejom bit će povjereno Javnoj ustanovi "Fond Memorijala Kantona Sarajevo”.

Njegovanje kulture sjećanja i pamćenja kroz istraživanja, prikupljanje materijala, muzejske postavke te tematske izložbe u budućem spomen-obilježju doprinjet će edukaciji budućih naraštaja i provođenju naše primarne misije da se događaji iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 ne zaborave.Comments


bottom of page