top of page
b31a82f845786ec58c0ca8316247e5e3.jpeg
Odbrana BiH - Igman 2014 (4).JPG

FOND MEMORIJALA KANTONA SARAJEVO

Manifestacije i obilježavanja

  • LinkedIn
  • YouTube
  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook

Organizovanjem manifestacija, „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“, radi na uspostavljanju i njegovanju kulture sjećanja i pamćenja. 

Poseban segment u radu Fonda Memorijala predstavlja očuvanje dostojanstva odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine – afirmacijom lika i djela šehida i poginulog borca. Pored objavljivanja različitih kataloga i brošura, emitovanja tematskih radio i TV priloga, Fond Memorijala organizuje različite sadržaje, okrugle stolove, tribine, konferencije kao i tradicionalnu manifestaciju “Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman” u okviru koje se kroz vjerske obrede i kulturno-edukativne programe odaje počast, spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Održavanjem raznih vjerskih i kulturnih manifestacija Fond Memorijala svakodnevno pokušava otrgnuti od zaborava djela šehida i poginulih boraca, jer zaborav je najstrašnije sto nam se može desiti. U svojim naporima, s ciljem da se ovakvi sadržaji i dešavanja umnože i afirmišu, Fond neprestano dobiva bezrezervnu podršku svih boračkih udruženja proisteklih iz OS Bosne i Hercegovine, tu prije svega mislimo na porodice šehida i poginulih boraca, udruženja ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, Zlatne ljiljane i druge.

ODBRANA BOSNE I HERCEGOVINE - IGMAN

11082020DPI5.jpg

Tradicionalna centralna manifestacija kojom je obuhvaćen niz kulturnih, historijskih i naučnih projekata kao i vjerskih obreda, “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman”, najveća je manifestacija takvog tipa u Bosni i Hercegovini i organizuje se od 2000. godine.

 

Njegovanje tekovina Odbrambeno-oslobodilačkog rata i evociranje uspomena na najbolje bosanskohercegovačke sinove, šehide i poginule branitelje koji su utkali svoje živote u temelje jedine nam domovine, obaveza je koju je Fond Memorijala s ponosom preuzeo na sebe i svojim projektima uspješno baštini.

 

U saradnji sa vjerskim zajednicama Fond Memorijala tradicionalno organizuje hatma dovu, parastos i misu zadušnicu za poginule branitelje i šehide Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

 

Lokalitet planine Igman svojom historijskom ulogom najprikladnije je mjesto na kojem se, uz bogat kulturno-umjetnički i vjerski program, održava manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman”. Upravo je ova, olimpijska planina, bila poprište najžeščih borbi kojima su se grad Sarajevo, a samim tim i cijela Bosna i Hercegovina odbranili od agresije. 

 

Naša je obaveza da čuvamo sjećanje i spomen na najbolje sinove i kćeri Bosne i Hercegovine. Upravo kroz ovu tradicionalnu manifestaciju inzistiramo na uspostavljanju i očuvanju kulture sjećanja i pamćenja, posebno kod mlađih naraštaja kojima se prenosi poruka kako se voli domovina.

 

Kroz “Odbranu Bosne i Herecegovine – Igman” prisjećamo se značaja Igmana, ali i svakog pedlja na kojem su se vodile bitke za slobodu i Bosnu i Hercegovinu.

GALERIJA

bottom of page