top of page
16-1.jpg

Spomenički kompleks Tunel D-B, u javnosti poznat kao Tunel spasa, je pod upravom JU „Fond Memorijala KS „ od aprila 2012. godine. 

Butmirska strana koja je otvorena za posjete nudi posebno historijsko iskustvo na autentičnoj lokaciji zbivanja iz perioda izgradnje i funkcionisanja Objekta D-B. Kako bi se objasnila potreba za izgradnjom ovog objekta dio postavke posvećen je opsadi grada Sarajeva. Kroz posebnu mapu opsade grada ucrtanu na mapi olimpijskog Sarajeva iz 1984. godine posjetitelji dobivaju informacije o početku i razlozima agresije na Bosnu i Hercegovinu i najdužoj opsadi jednog glavnog grada u modernoj historiji ratovanja. 

16-7.jpg

FOND MEMORIJALA KANTONA SARAJEVO

TUNEL SPASA

FOND MEMORIJALA KANTONA SARAJEVO

HISTORIJAT TUNELA SPASA 

Kada se rodila ideja o izgradnji tunela ispod piste sarajevskog aerodroma, kako bi se opkoljeno Sarajevo povezalo sa ostatkom bosanskohercegovačke teritorije, mnogima se dojmila čudnom. Međutim, bilo je to vrijeme kada je sve bilo i više nego čudno...

Ovaj segment tematski prate fotografije i video zapisi svakodnevnog života unutar obruča, kao i dio muzejske postavke u kojem je moguće pogledati predmete za svakodnevnu upotrebu koji su dosjetljivi građani Sarajeva pravili u namjeri da nadomjeste koliko je moguće sve ono što im je nedostajalo i što im je bilo uskraćeno. Izložena je hrana iz humanitarne pomoći - konzerve, lunch paketi i sl. 

Drugi dio postavke posjetitelje vodi kroz prve nacrte i naredbe vezane za razvoj ideje i organizaciju izvođenja radova na Objektu D-B. Uz rijetke autentične snimke iz vremena izgradnje objekta, dostupne su i fotografije učesnika u izgradnji Objekta D-B kao i alat koji je korišten za vrijeme izgradnje.

25.jpg
16-5.jpg

Poseban dio kompleksa čini originalni ulaz u Tunel D-B sa butmirske strane zajedno sa autentičnih 25 metara tunela, kao i revitaliziranih 100 metara originalne tunelske cijevi u kojoj je izvršena zamjena konstruktivnih elemenata na način da vjerno oslikava unutrašnjost tunela za vrijeme funkcionisanja od 1993 do 1995. godine.

GALERIJA POSJETA I MANIFESTACIJA - TUNEL SPASA

RADNO VRIJEME TUNELA SPASA

16-2.jpg

1. April - 31. Oktobar

08:30 - 17:30 (zadnji ulaz 17:00)

1. Novembar - 31. Mart

09:00 - 16:00 (zadnji ulaz 15:30)

CIJENE ULAZNICA

15,00KM - Redovna ulaznica

5,00KM - Studentska ulaznica uz pokaz studentske kartice

NAPOMENA:

Ne primamo kreditne kartice i druge strane valute. 

KAKO DO NAS

bottom of page