top of page

Direktor Fonda Memorijala i Ministar za boračka pitanja KS posjetili Ključ, Sanski most i PrijedorMinistarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, putem Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, finansijskim i ljudskim resursima aktivno pomaže realizaciju projekata izgradnje spomen-obilježja posvećenih herojima i događajima iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Tim povodom, ministar Omer Osmanović i direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić, posjetili su Krajinu, obišli lokacije izgradnje spomen-obilježja te razgovarali s predstavnicima vlasti, predstavnicima boračkih udruženja i povratnicima.

Tokom posjete Sanskom Mostu, u Fajtovcima, rodnom mjestu generala Mehmeda Alagića, obišli su gradilište Spomen-kompleksa, gdje se gradi spomen-soba u čast jednog od najvećih sinova Bosne i Hercegovine. Ministar Osmanović istakao je značaj podrške Ministarstva i Fonda Memorijala u izgradnji spomen-sobe generalu Alagiću.

“General Mehmed Alagić, svojom borbom i radom zadužio je cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ovo je mali, ali važan korak Ministarstva i Fonda Memorijala kako bi podržali izgradnju spomen-sobe generalu Alagiću, na ovom, slobodno mogu reći, svetom mjestu Unsko-sanskog kantona i Bosne i Hercegovine”, rekao je ministar Osmanović.

Direktor Kulanić s ponosom ističe angažman Fonda u pružanju resursa i stručne pomoći za stvaranje reprezentativnog prostora koji odražava život, djelo i veličinu generala Alagića.

“Sa zadovoljstvom smo stavili sve naše resurse na raspolaganje kada je u pitanju izgradnja i adaptacija spomen-sobe generalu Mehmedu Alagiću. Kustosi Fonda Memorijala posvećeni su pružanju stručne pomoći u izradi muzejske postavke. Želimo stvoriti reprezentativan prostor koji će oslikavati život, djelo i veličinu generala Alagića i na taj način omogućiti da budućim generacijama prenesemo znanje o velikom heroju ovog kraja i Bosne i Hercegovine”, istakao je direktor Kulanić.

S ciljem širenja saradnje, pružanja podrške i djelovanja širom Bosne i Hercegovine, ministar Osmanović i direktor Kulanić sastali su se u Ključu s Azharom Sejarićem, delegatom u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gdje su razgovarali o realizaciji projekta mapiranja mezarja/grobalja šehida i poginulih boraca Armije RBiH u Unsko-sanskom kantonu.

Drugog dana radne posjete, ministar Omer Osmanović i direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić boravili su u Prijedoru i Kozarcu gdje također sufinansiraju određene projekte iz oblasti promocije kulture sjećanja i izgradnje spomen-obilježja dajući podršku povratnicima u manjem bh. entitetu.

Upriličena je posjeta Memorijalnom centru u Čarakovu, prvom izgrađenom memorijalnom prostoru na području Prijedora i okolice. S predstavnicama Udruženja veterana Krajine 1992-1995. Prijedor, Udruženja žena „Mladost“ Čarakovo i Udruženja građana Čarakovo, razgovarali su o budućim projektima, među kojima je i projekt izgradnje odnosno adaptacije „Bosanske kuće“ gdje će biti smještena i spomen-soba u znak sjećanja na lik i djelo heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Adila Bešića, kao i svih šehida i poginulih boraca prijedorske regije.

"Susret s našim prijateljima iz Sarajeva iskoristili smo kao priliku da razgovaramo o uspostavi „Bosanske kuće“ kao jedne krovne organizacije koja će ujediniti sva udruženja s područja Prijedora i zajednički raditi na ekonomskom razvoju i održivom povratku, izgradnji trajne infrastrukture, zajedničkoj izgradnji i održavanju memorijala, memorijalnih centara, šehidskih mezarja kao i zajedničkom obilježavanju godišnjica logora i masovnih grobnica“, pojasnio je Dževad Smajić, predsjednik Udruženja veterana Krajine 1992-1995.

U okviru posjete Prijedoru, upriličena je posjeta i Medžlisu islamske zajednice Prijedor, gdje su Osmanović i Kulanić s predstavnicima Medžlisa razgovarali o uređenju i održavanju šehidskih mezarja na prostoru prijedorske regije. U pratnji potpredsjednika Narodne skupštine RS, Mirsada Duratovića, obišli su šehidska spomen mezarja Skela i Bišćani.

"Izuzetno nas je obradovala posjeta delegacije iz Sarajeva koja nam potvrđuje novi odnos Vlade Kantona Sarajevo prema Prijedoru. Ove godine podržali su rekonstrukciju osnovne škole u povratničkoj Mjesnoj zajednici Hambarine sa 35.000 KM, a Fond Memorijala ranije je pomogao izgradnju šehidskog mezarja u Bišćanima i u Sarajevu je organizovao izložbu fotografija "Prijedor 1992". Gosti su nas uvjerili da će Prijedor konačno dobiti mjesto kakvo zaslužuje u našem Sarajevu", poručuje Duratović.

U Kozarcu su, s predsjednikom Udruženja logoraša Jusufom Arifagićem i glavnim imamom islamske zejednice, Amirom ef. Mahićem, razgovarali o izgradnji Memorijalnog centra Kamičani i projektima memorijalizacije na području Kozarca.

„Ministar Osmanović i direktor Kulanić su posjetom Prijedoru pokazali podršku inicijativama za održivi povratak i ekonomski razvoj. Ovim pristupom, uspostavljanje krovne organizacije za sva udruženja s područja Prijedora, konačno se ozbiljno i dostojanstveno pristupa problemima povratnika i kulturi sjećanja sa fokusom na rješavanje izazova. Poslije ove posjete ja i moji sugrađani čvrsto vjerujemo da se država BiH vraća sa svojim legitimitetom na tlo RS-a“, rekao je Arifagić te dodao da su tema susreta bile i prijedorske bijele trake. Kako je pojasnio, cilj je trajno ih obilježiti sa naučnog i svakog drugog aspekta kako bi postale planetarno poznate i kako bi svjedočile o veličini i razmjeri planiranog zločina u prijedorskoj regiji.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Fond Memorijala istakli su trajnu opredijeljenost pomaganju projekata njegovanja tekovina i izgradnje spomen-obilježja u dolini Sane.

Život u Prijedoru danas je oblikovan prošlošću, a perspektiva grada oscilira između memorijalizacije zločina i izazova suživota. Posjeta Prijedoru i više od 30 godina nakon rata, otkriva nevjerojatnu snagu zajednice koja je preživjela teška vremena. Njihova izdržljivost i zajedništvo postali su temelji na kojima mnogi grade svoju budućnost, izvlačeći snagu iz dubokih korijena zajednice. Da zajedničkim naporima rade na izgradnji mira i suživota, boreći se za opstanak svih građana podjednako, pokazuje i podatak da narodna kuhinja „Optimisti“ iz Prijedora, dnevno hrani više od 250 ugroženih građana Prijedora svih nacionalnosti. Rad narodne kuhinje pomaže i Vlada Kantona Sarajevo putem robnih rezervi. Voditelji ove narodne kuhinje izrazili su zahvalnost na podršci koju Vlada KS i Fond Memorijala pružaju Prijedoru i njegovim građanima.

„Zadovoljstvo nam je što su ministar Osmanović i direktor Kulanić pronašli vrijeme da dođu u naš grad. Prijedor je, uprkos svim nedaćama i dalje grad suživota i grad zajednice. Podrška Vlade Kantona Sarajevo narodnoj kuhinji „Optimisti“ ima veliki značaj. Svakodnevno obrocima obezbjeđujemo više od 250 građana Prijedora, onima koji žive van grada dostavljamo prehrambeno higijenske pakete", kaže Melisa Čanić, voditeljka narodne kuhinje. Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, kroz logore na području prijedorske regije prošlo je oko 30 hiljada muškaraca, žena i djece nesrpskog stanovništva.

Slika današnjeg Prijedora oblikovana je dešavanjima iz prošlosti, dok institucije sistema ostaju nijeme na scene koje bi trebalo urgentno adresirati. Uprkos brojnim izazovima, narod Prijedora je poput simbola otpora i preživljavanja.

Posjeta ministra Osmanovića i direktora Kulanića Prijedoru nije samo obilježila izgradnju spomen-obilježja i podršku projektima, već je otkrila nevjerovatnu snagu zajednice koja se izdigla iz prošlosti. Ova posjeta postala je simbol nadahnuća, ukazujući na snagu ljudske volje i posvećenosti izgradnji bolje budućnosti uprkos teškoj prošlosti.

コメント


bottom of page