top of page

"Državnost BiH u XX i XXI stoljeću - istorijski izazovi i dostignuća u razvoju državnosti BiH"



U organizaciji JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu je organizovan dvodnevni naučni skup pod nazivom “Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću - istorijski izazovi i dostignuća u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine.” Skup je bio posvećen 80. godišnjici Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a, koji su bili ključni za afirmaciju i očuvanje državnosti BiH u najtežim istorijskim okolnostima.


Na otvaranju skupa, prisutnima se obratio direktor JU “Fond Memorijala Kantona Sarajevo”, Ahmed Kulanić.

Direktor Kulanić je istaknuo značaj obrazovanja, nauke i istraživanja za razvoj svakog društva i izgradnju kolektivnog sjećanja na povijesne događaje i ličnosti koje su doprinijele očuvanju Bosne, bosanskog duha i pluralizma. On je upozorio na rat protiv Bosne, duha bosanskog i bosanske državnosti koji se još uvijek vodi na razini hibridnog – društveno psihološkog, te pozvao na snažno političko vodstvo koje će osnažiti institucije i institucionalizaciju znanja.


Na otvaranju Naučnog skupa govorili su i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, akademik Mirko Pejanović, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, predsjednik ANU BiH, akademik Muris Čičić. Također, konferenciji je prisustvovao i visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Zamjenik Zvizdić je podsjetio na neke od “međaša naše državnosti”, kao što su Povelja Kulina bana, snažna feudalna država za vrijeme kralja Tvrtka, referendum o nezavisnosti i međunarodno priznanje BiH kao suverene države. On je rekao da u svijetu ima skoro 6.000 naroda, a samo 193 države, što govori o snazi bh. naroda i njegovom državnotvornom opredjeljenju.


Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk ovim povodom je rekao da je Bosna i Hercegovina država svih njenih građana i naroda, ali i napomenuo da je historija pokazala da nakon Drugog svjetskog rata fašizam nije pobijeđen, jer nam se isto desilo tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.


Profesor Pejanović je govorio o istorijskim izazovima i dostignućima u razvoju državnosti BiH, posebno ističući ulogu ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a u afirmaciji i očuvanju državnosti BiH u najtežim istorijskim okolnostima. On je rekao da je BiH imala sreću da se nakon četiri godine rata u miru gradi i razvija, te da dobije geopolitički okvir koji se zove Dejtonski mirovni sporazum. On je također istaknuo značaj projekta integracije BiH u Evropsku uniju i NATO, koji će u konačnici BiH donijeti u cjelini ostvarivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.


Na naučnom skupu su učestvovali brojni eminentni naučnici, istoričari, političari i javne ličnosti iz BiH i regiona. Na skupu svoja mišljenja i naučne radove predstavilo je više od 30 istraživača i naučnih radnika, koji su pokušali dati odgovore i rješenja za određena pitanja vezana za državnost naše zemlje.



bottom of page