top of page

Filmom "Čedomir Domuz - Grom u njedrima Igmana" odata počast heroju Bosne i Hercegovine"



U Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači Fonda Memorijala KS, sinoć je održana emocionalna i inspirativna projekcija filma "Čedomir Domuz - Grom u njedrima Igmana". Ova projekcija je dio manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2023", koja ima za cilj odati počast hrabrim pojedincima koji su ostavili neizbrisiv trag u historiji Bosne i Hercegovine.


Sanja Sadiković, kćerka Čedomira Domuza, je izjavila da je nemoguće govoriti o odbrani Igmana, a da se ne spomene uloga njenog oca, koji je sa svojim saborcima, aktivnim i rezervnim policajcima MUP-a Hadžići, već u aprilu 1992. godine, zauzeo najvažnije strateške položaje na ovoj planini. Kasnije se pokazalo koliko je ovaj potez bio značajan jer je planina Igman odigrala važnu ulogu u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

-Čedomir je osjetio što se sprema, možda je imao i neke informacije o nakanama agresora da protjera i ubije nesrpsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini, uključujući Hadžiće. Kao strastveni borac za pravdu, čija je životna misija bila zaštita slabijih i obespravljenih, Čedomir nije imao dilemu i donio je odluku života - ostati u regularnom sastavu tadašnjeg MUP-a Republike BiH i odbiti učestvovati u formiranju nelegalnih paravojnih jedinica namijenjenih rušenju ustavnog poretka tadašnje Republike BiH, kazala je Sadiković.


Naglasila je kako je cilj dokumentarnog filma o njenom ocu koji je u okviru manifestacije i obilježavanja 31. godišnjice pogibije prikazan bio osvjetliti ličnost i djela Čedomira Domuza, od njegovog najranijeg djetinjstva do same pogibije.

-Cilj je bio prikazati sve okolnosti njegovog odrastanja, njegovog života, odgoja, životnih iskustava i sve njegove ljudske dimenzije koje su ga doveli do toga da obični policajac postane legenda i utka svoje ime u temelje historije svoje domovine, istakla je Sadiković.



Comments


bottom of page