top of page

Mladi istraživači posjetili JU Fond Memorijala KS

U saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja (PCRC), mladi istraživači, studenti iz Meksika, Holandije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, tokom svog tromjesečnog studijskog putovanja u Bosni i Hercegovini, posjetili su Javnu ustanovu "Fond Memorijala Kantona Sarajevo".


Tokom posjete, obišli su Šehidsko spomen mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića.


Emina Smajić, stručna saradnica dokumentarista u Fondu Memorijala, upoznala je goste sa radom i projektima Fonda. Nakon kratke prezentacije, istraživače je kroz muzejsku postavku "Heroji oslobodilačkog rata" proveo kustos Fonda Memorijala, Azem Heljić.

Istraživači su bili posebno impresionirani humanim aspektom heroja i načinom na koji je prikazan sadržaj postavke, što ih je približilo i učinilo razumljivijim za posjetioce. Na kraju posjete, zahvalili su se uposlenicima Fonda Memorijala na korisnim informacijama, izražavajući želju da u narednom periodu posjete Tunel spasa.


Comments


bottom of page