top of page

Najavljen bogat program manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2024 - Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti"
Manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2024 - Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti" započela je 1. marta i trajat će do 25. novembra, rečeno je danas na press konferenciji Organizacionog odbora manifestacije koja je održana u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Sarajevo.


Više o samoj manifestaciji, njenom značaju i programu govorili su: predsjednik Organizacionog odbora i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović, generalni sekretar Organizacionog odbora manifestacije Mirsad Delalić, direktor Memorijalnog centra i dopredsjednik Organizacionog odbora Ahmed Kulanić i Nesib-ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.


Predsjednik Organizacionog odbora Osmanović kazao je kako se i ovogodišnja manifestacija održava na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a jedan od najvažnijih događaja Svečana akademija je planirano da se održi 5. juna na kojoj očekuju sve patriotski orijentirane Sarajlije i svu djecu koja vole ovu državu.


"Mislim da tada treba da pokažemo koliko nam je stalo do kulture sjećanja", kazao je Osmanović, napominjući kako će centralni program manifestacije biti održan 2. augusta na platou Igmanske džamije.

Također, Osmanović je posjetio i uspješno realizovani projekat MCS-a „Stazom sjećanja“, koji su zabilježile mnoge svjetske medijske kuće, a koji se dešava upravo u okviru ove manifestacije.


Generalni sekretar Organizacionog odbora manifestacije Delalić naglasio je da se ovogodišnja manifestacija već počela obilježavanjem Dana nezavisnosti, akademijom u Janji.

"U ovom mjesecu već u Ahmićima imamo obilježavanje godišnjice masakra. Manifestacija će završiti na Dan državnosti, kada će biti održana svečana akademija. Program će biti dostupan javnosti, i građane pozivamo da prisustvuju aktivnostima", kazao je generalni sekretar Delalić.

Kako je najavljeno, vjerski program na platou Igmanske džamije - mevlud, zikr i tevhid, bit će održan 1. augusta, dok će tradicionalni program "Dova za domovinu" biti održan na platou Igmanske džamije dan kasnije, u petak 2. augusta.


"Vjerske aktivnosti su i ove godine ostale iste. Nadamo se da se vraćamo broju od oko 10.000 prisutnih na platou Igmanske džamije, jer je 2019. godine godine bilo 9.000 prisutnih. Mi ćemo 1. augusta poslije ikindija-namaza biti na Igmanu, a program počinje s akšam-namazom. Poslije akšama imamo mevlud, tevhid i zikr. Učestvovat će se istaknuti učači. Zatim, 2. augusta je centralni program manifestacije. Počet će polaganjem cvijeća, a program na platou džamije počinje u 12.00 sati. Nadamo se da će reisul-ulema biti hatib na džuma-namazom, a zatim će neko iz manjeg entiteta proučiti dovu. I ove godine će djeca, članovi Mreže mladih, ponijeti ratne zastave, sa tekbirima, šaljući poruku da one imaju svoj put, a da mi ideju odbrane domovine prenosimo na mlađe“, kazao je glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.


Direktor Memorijalnog centra Sarajevo istakao je da manifestacija nastavlja svoj put, a da je važno da se uključi što više građana, a posebno mladih.


"Važno je da ove projekte omasovimo, da budu posjećeni, da na taj način njeguje kultura sjećanja. Memorijalna kultura je živa u onoj mjeri u kojoj je prisutna među građanima i u mjeri u kojoj je prenosimo mlađim generacijama. Zbog toga je važno da u što većem broju uključimo naše najmlađe sugrađane, kako bismo prenijeli ljubav i osjećaj patriotizma. To je suština svega onog što Memorijalni centar ima u svojoj misiji", rekao je Kulanić.


Medijski pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su: Radio Sarajevo, Info Brčko, Mostarski.ba, RTV Bugojno, RTV Jablanica, Hayat, TVSA, Federalna televizija, Media servis Islamske zajednice, Radio Ilijaš, Radio Konjic, Novi Konjic, Vijesti.ba, Paria, Bug.ba, Antena Sarajevo, RTV BPK, Radio Olovo, Cazin.net, RTV TK, Oslobođenje, O Kanal, Faktor, Anadolija, ONASA, FENA, Stav i RTV Zenica.

Comments


bottom of page