top of page

Najavljena premijera dokumentarnog film “Lica iz Bosne”


U okviru manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023” u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači danas je na press konferenciji najavljena premijera dokumentarnog filma "Lica iz Bosne" o logorima u Srbiji i Crnoj Gori u periodu od 1992.-1995. u koje su deportivani i zatvarani građani Bosne i Hercegovine. Premijera će biti upriličena 27. jula u Žepi u 20.30 sati, u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na pad "zaštićene zone UN-a" Žepa.


Autor prvog dokumentarnog filma o logorima u Srbiji i Crnoj Gori je Avdo Huseinović, a realiziran je u produkciji TV Podrinja.


Huseinović je ovom prilikom kazao kako je ovo prvi dokumentarni film o logorima na području Srbije i Crne Gore tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, u koje su deportovani i zatvarani građani Bosne i Hercegovine.

Na filmu je rađeno nešto više od dvije godine i u njemu su prvenstveno, svjedoče bivši logoraši, ali i analitičari i istraživači.


Kako kaže Huseinović obrađeno je više logora, od Sremske Mitrovice, Batajnice, Padinske Skele, Šljivovice, Mitrova Polja. U Crnoj Gori obrađen je logor Morinj i nekoliko policijskih stanica iz kojih su vršene deportacije građana Bosne i Hercegovine u maju 1992. godine.


Premijera filma u Žepi na 27. juli je zakazana zbog simbolike tog datuma.

- To je dan kada je došlo do izdaje i druge 'zaštićene enklave UN-a', kazao je autor filma, navodeći kako je najveći broj ljudi u srbijanskim logorima bio s područja Žepe, nakon pada.

Dokumentarni film ekskluzivno donosi priče bivših logoraša, a na osnovu relevantne dokumentacije prikazuje, kako su građani Bosne i Hercegovine u logore bili deportovani i zatvarani pod direktnom kontrolom državnog vrha Srbije i Crne Gore.


-Kroz ove logore je prošlo sigurno više hiljada osoba. U logorima su bile sve metode mučenja, seksulanog zlostavljanja muškaraca, pokrštavanja, mijenjanja njihovog imena, kaže Huseinović.


Vahidin Mulamustafić, vlasnik i direktor televizije "Podrinje", rekao je se ovim filmom otklanja sumnja, ako je kod nekoga i postojala, da je u Bosni i Hercegovini bio građanski rat.


Direktor JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić rekao je da je ova institucija prepoznala važnost svega onoga što Avdo Huseinović radi. Stoga su kako kaže, odlučili podrži i uvrsti ovaj projekat u dio manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine- Igman 2023”.


-Kako god priča o herojskoj borbi i otporu Armije RBiH je značajna, oslikava je samo jedan segment, također involviranost komšija u agresiju na RBiH oslikava se kroz priču o logorima koji su se nalazili na području Srbije i Crne Gore, kazao je Kulanić.




Comments


bottom of page