top of page

Održana premijera dokumentarnog filma “U sjeni minareta”



U organizaciji JU ''Fond Memorijala Kantona Sarajevo'' i Memorijalnog centra Srebrenica, u prostorijama multimedijalne sale Kovači u Sarajevu, održana je premijera dokumentarnog filma “U sjeni minareta", autora Hasana i Omera Hasanovića. Film je prikazan 24. januara 2022. godine. Projekat snimanja ovog dokumentarnog filma finansijski je podržalo JP BH Pošta.

Film obrađuje temu vjerskog života i sistematskog ubijanja imama UN 'Sigurne zone' Srebrenica tokom 1992-1995. godine. Plansko ubijanje imama kao vjerskih autoriteta u lokalnim zajednicama imalo je cilj u potpunosti ostaviti bez važnih lokalnih autoriteta bošnjačko stanovništvo ove regije. Film je utemeljen na prikupljenim informacijama iz ratnih izvještaja, kao i na svjedočenjima porodica preživjelih imama i svjedoka njihovih ubistava ili nestanaka.

Prije samog prikazivanja filma, prisutnoj publici obratili su se Ahmed Kulanić, direktor JU 'Fond Memorijala KS', Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica, Ševket Hafizović i direktor JP BH Pošte, Mirsad Mujić.

Jedan od autora filma Hasan Hasanović te preživjeli imam, Mevludin ef. Hrnjić obratili su se nakon prikazivanja film i iskazali svoju zahvalnost na mogućnosti da se ovakva tema dokumentuje i realizuje zarad budućnosti i lekcija koje ostaju pohranjene kao trajna opomena generacijama koje dolaze.


Comments


bottom of page