top of page

Održana likovna radionica o Opsadi Sarajeva u Spomeničkom kompleksu Tunel D-B



U Spomeničkom kompleksu Tunel D-B, u organizaciji JU “Fond Memorijala Kantona Sarajevo”, održana je likovna radionica na temu “Opsada Sarajeva 1992-1995.” Radionica je okupila 18 srednjoškolaca iz nekoliko sarajevskih škola. Prije početka radionice, učenicima je održan kratak historijski čas od strane muzejskog pedagoga, Irfana Gazdića. Nakon toga, zajedno sa voditeljem radionice i kustosom Fonda, Azemom Heljićem, prošli su kroz muzejski postavku Tunela spasa.


“Smatram da su ovakve radionice veoma važne za djecu jer su često opterećena redovnim školskim časovima i nemaju dovoljno vremena za slobodne aktivnosti, kao što su radionice. Ovaj projekat je izuzetno dobar jer omogućava saradnju između škola i pruža priliku djeci da se druže. Mislim da djeca nedovoljno znaju o Opsadi Sarajeva, i ovo je način da nauče više”, izjavila je Sandra Zuko, profesorica likovne kulture u Drugoj gimnaziji Sarajevo.


Završetak radionice obilježen je izložbom, koja je bila otvorena za učenike, nastavnike i goste. Također, svi učesnici i profesori nagrađeni su prigodnim poklonima od strane Fonda Memorijala Kantona Sarajevo kao znak zahvalnosti za njihov doprinos radionici.

Voditelj radionice, Azem Heljić ističe da je ova likovna radionica pružila jedinstvenu priliku za umjetnički izraz, razvoj vještina i inspiraciju mladim talentiranim srednjoškolcima. Učesnici su imali priliku da stvaraju u okruženju Tunela spasa, gdje su se susreli s historijom, arhitekturom i značajem ovog mjesta tokom Opsade Sarajeva. Rezultati njihovog rada bili su iznenađujuće inspirativni i kreativni, odražavajući duboko razumijevanje i kreativnu energiju, što je odgovor na temu “Opsada Sarajeva 1992-1995.”


Heljić naglašava da je cilj postignut, te da je radionica bila veoma uspješna, s fokusom na učenicima i njihovoj kreativnosti. Raduje se budućim projektima koji će proizaći iz ovog iskustva i zahvaljuje direktorima školama, profesorima, roditeljima i učenicima koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti, te sve one koji su omogućili uspješnost ove radionice.


Učenik Četvrte gimnazije, Amsal Delalić, kaže kako je likovna radionica bila jako korisna.

"Na radionici smo naučili mnogo toga o Opsadi Sarajeva, i ovo nam je motivacija da dalje istražujemo historiju naše države", kazao je Delalić.


Učešće u radionici su uzeli, profesorica Prve gimnazije Sarajevo, Sanela Ćesko, i učenici: Adna Taljanović, Lamija Podrug, Emina Popara, Velida Tuno i Nejra Kozlić. Sandra Zuko, profesorica Druge gimnazije Sarajevo, i učenici: Hena Ahmetspahić, Hana Kapić Kantardžić, Zerina Selimbašić, Lejla Devedžija, Nadija Gajević i Selma Begić. Učenici Četvrte gimnazije Ilidža: Viktor Cerović, Amsal Delalić i Ilma Kazagić. Profesorica Gazi Husrev-begova medresa Sarajevo, Almedina Bojić-Rizvić, i učenici: Azra Badžak, Amina Kahrimanović i Lukman Babajić.





bottom of page