top of page

Okruglim stolom „Heroine odbrane BiH“ zatvorena manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2022"

U BKC „Alija Izetbegović“ u Kalesiji, 20.09.2022. godine održan je okrugli sto o temi „Heroine odbrane Bosne i Hercegovine“. Ovo je ujedno i posljednja programska aktivnost tradicionalne manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“.


Ovaj okrugli sto posvećen je braniteljkama Domovine u svim sferama života, borkinjama, bolničarkama, doktoricama, novinarkama, logističarkama i svim ženama koje su dale nemjerljiv doprinos odbrani i očuvanju Bosne i Hercegovine. Simbolika mjesta održavanja naučne konferencije govori dovoljno sama za sebe. Naime, Kalesija je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je oslobođen nakon samo 12 dana okupacije i to 23. maja 1992. godine. Ujedno, ovaj skup održan je na 30. godišnjicu preseljenja Fadile Odžaković Žute, čuvene heroine koja je 20.09.1992. godine podlegla ranama zadobijenim tokom borbe za brdo Žuč.

Više od dvadeset eminentnih učesnica izlagale su o svojim ratnim iskustvima, ali i viđenjima statusa borkinja danas. Na skupu je istaknuto kako su žene ravnopravno stajale rame uz rame sa svojim muškim kolegama i branile svoju državu, te kako svi zajedno moramo činiti sve da se dani otpora prema agresoru nikada ne zaborave. Ovakvim okupljanjima brani se dostojanstvo svih heroina i borkinja s kojima smo se svrstali pod istu zastavu.


“Doprinos u borbi za Bosnu Hercegovinu dale su i žene civili koje su bile drugi ešalon odbrane Bosne i Hercegovine, u bolnicama, prosvjeti i u svim drugim sferama civilnog društva, a posebno su se istakle medicinske radnice, doktorice i bolničarke koje su u često improvizovane ambulante dobrovoljno dolazile po zimi, kiši, ostavljajući svoju porodicu i rizikujući svoje živote. Žene su i nakon rata iznjedrile snagu i hrabrost, te su postale borkinje za ljudska prava, istinu i pravdu,“ poručile su između ostalog učesnice okruglog stola. Jedna od poruka današnjeg skupa je da nama ostaje obaveza da oblikujemo nove heroje i heroine, iste kao one zbog kojih danas hodamo uzdignutih glava.


Tokom odbrambenooslobodilačkog rata 1992-1995 u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine borilo se 5.360 žena. Njih 13 dobitnice su ordena 'Zlatni ljiljan', od kojih 9 je ovim priznanjem odlikovano posthumno.


Ovim okruglim stolom završena je manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ čije aktivnosti su se realizovale u i van Kantona Sarajevo. Zvanični motiv ovogodišnje manifestacije glasio je: „Opet BIH“, što implicira nedvojbenu postojanost države Bosne i Hercegovine, gdje nakon svih osvajačkih pretenzija, oružanih napada, genocida i žrtava, zločina i etničkog čišćenja, kulturocida, urbicida i agresivnih politika, svjedočimo kontinuiranoj opstojnosti naše Domovine. Nakon svega, opet BIH! Također, ta jednostavna krilatica sadrži čvrstu volju i potrebu da se uvijek brani Bosna i Hercegovina i njene vrijednosti. Te dvije jednostavne riječi „Opet BIH“ nose snažnu poruku i u kombinaciji sa programom i ciljevima manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“ na najbolji način ukazuju na značaj očuvanja kulture sjećanja, ojačavanja zajedništva i potrebe za boljom budućnošću.

Comments


bottom of page