top of page

Počeli radovi na prostoru Kon-Tikija, nekadašnjeg zloglasnog logora "Kod Sonje" u Vogošći



Memorijalni centar Sarajevo (MCS), danas je ozvaničio početak izvođenja radova na prostoru Kon-Tikija, nekadašnjeg zloglasnog logora "Kod Sonje" u Vogošći.

Radove će izvoditi firme: Centar Han d.o.o. Sarajevo, Eko Teh d.o.o. Sarajevo i Kolinvest d.o.o. Sarajevo s kojima su krajem decembra prošle godine potpisani ugovori.

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić pojasnio je da projekat rekonstrukcije i sanacije bivšeg logora "Kod Sonje" i pretvaranja u Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine, odnosno Muzej logora, podrazumijeva čitav kompleks koji bi trebao biti uspostavljen na ovom prostoru.

"Pored samog Muzeja, projekat podrazumijeva i dogradnju istraživačko-dokumentacionog centra, izradu ograde, rekonstrukciju samog prostora bunkera koji bi bio sastavni dio muzejske postavke. U ovom kompleksu će biti smještena i arhivska zgrada Memorijalnog centra Sarajevo", kazao je Kulanić, naglašavajući kako će u budućnosti ovo biti mjesto gdje će se pružati sve potrebne i relevantne informacije o torturama i mučenjima kroz koje su prolazili naši sugrađani tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović kazao je kako moramo kroz sistemski način da pričamo o istini i svemu što se događalo na ovim prostorima. Stoga je, kako kaže, žeđ za pravdom neodvojiva od žeđi za istinom.

Načelnik općine Vogošća Migdad Hasanović rekao je da se radi o stratištu na kojem su primjenjivane najstravičnije metode nad građanima ovog područja.

"Drago mi je da će se pristupiti sistemski kada je u pitanju Muzej stradanja, odnosno prikupljanju svih arhivskih građa ne samo kada je riječ o prostoru Vogošće, nego cijele Bosne i Hercegovine", pojasnio je Hasanović.

Ahmed Hido, bivši logoraš i predsjednik Udruženja logoraša općine Vogošća, rekao je da se opet javljaju emocije zbog svega što su proživjeli na ovom mjestu.

"Vidjeli smo svašta. Neopisivo je bilo", ispričao je Hido.

Projekat uređenja i adaptacije ovog prostora je Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo iz 2006. godine naveden kao jedan od podprojekata mapiranja opsade Sarajeva 1992-1995. Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada Kantona Sarajevo su krajem 2022. godine otkupili zemljište i prateće objekte. U mjesecu februaru 2023. godine izvršena je primopredaja prostora i objekata dati su na upravljanje Fondu Memorijala Kantona Sarajevo, sadašnjem Memorijalnom centru Sarajevo. Za manje od godinu dana, MCS je uspio pribaviti svu dokumentaciju i dozvole potrebne za početak izvođenja radova na objektu Kon – Tikija.

bottom of page