top of page

Predstavljen projekat “Heroji” Fonda Memorijala KSNizom prigodnih aktivnosti, danas je obilježena 31. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U prepunoj sali Memorijalnog centra Kovači je održana Svečana akademija na kojoj je promovisan projekt JU Fond memorijala Kantona Sarajevo "Heroji".

Riječ je o projektu mapiranja i digitalizacije svih grobalja i šehidskih mezarja na području Kantona Sarajevo.

Ovaj projekt osmišljen je na način da na jednom mjestu putem interaktivne platforme posjetioci mogu dobiti osnovne informacije o šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji su ukopani na području Kantona Sarajevo.

Projekt se bazira i rađen je u skladu s važećim propisima Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kao i Zakona o dopunskim pravima boraca, a obuhvata podatke o šehidima/poginulim borcima, braniocima, dobrovoljcima i organizatorima otpora. Osnovni cilj projekta “Heroji” bio je prikazati najrelevantnije, činjenično-utvrđene podatke o šehidima/poginulim borcima.

Prilikom izrade mape mezarja korišteni su brojni dostupni izvori kako od relevantnih istraživačkih institucija, boračkih udruženja, službi za boračka pitanja, monografija jedinica, brigada, biografija koje su dostavili članovi porodice, tako i baze podataka kojom raspolaže Fond Memorijala.

U nastavku Svečane akademije prisutnim se obratio predsjednik Saveza brigadnih generala Prvog korpusa Armije RBiH Hilmo Kovač koji je kazao da je Prvi korpus Armije RBiH odlukom ratnog Predsjedništva Republike BiH dobio zadatak da odbrani glavni grad Republike BiH, te odbrani širu teritoriju RBiH u zoni odgovornosti Prvog korpusa.

"Prvi korpus i njegovi branitelji u sadejstvu s jedinicama MUP-a izvršili su uspješno zadatke i agresoru nisu dozvolili da zauzme Sarajevo i počini genocid", rekao je Kovač.

Prisutnima su se obratili i unuci bosanskohercegovačkih heroja Čedomira Domuza i Ramiza Salčina, Jahja i Ramiz, koji su na binu izašli zajedno s ministrom za boračka pitanja KS Omerom Osmanovićem, koji je najavljujući ih kazao kako će generacije koje dolaze više cijeniti našu odbrambeno-oslobodilačku borbu, te zamolio sve ljude da pogledaju oko sebe, jer su oko njih i svih nad sve heroji i gazije koji su odbranili našu domovinu.

"Poštovani borci, branitelji Bosne i Hercegovine, želim da vam kažem hvala što ste odbranili našu domovinu i niste dozvolili neprijateljima da je uništi. Moj dedo i mnogi drugi borci dali su život za ovu zemlju, a ja ću učiniti sve da Bosna i Hercegovina postane slobodna, lijepa, velika i važna evropska zemlja. Možda sam sada mali, ali moje srce je veliko i jako da se bori do kraja i da dokažemo svijetu da vaša borba nije bila uzalud. Trebat će još mnogo vremena, truda i zalaganja, ali mi smo spremni. Moja generacija će uspjeti. Allahimanet, doviđenja i mirna Bosna", rekao je Jahja.

U okviru Svečane akademije prisutnima su se obratili i ratni komandant Prvog korpusa Vahid Karavelić, te Alija Kožiljak, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.Comentarios


bottom of page