top of page

Samantha Power posjetila Tunel SpasaSamantha Power, glavna administratorica USAID-a, posjetila je 21. januara 2022. godine, Spomenički kompleks Tunel D-B. Njena posjeta Bosni i Hercegovini je najvišeg nivoa još od posjeta Joea Bidena i Hillary Clinton, stoga smo počašćeni što je izdvojila vrijeme i za Tunel spasa kojeg je posjetila sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Ericom Nelsonom.


Samantha Power dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine još od 1993. godine kada je kao 23-godišnja studentica sa Yalea došla u našu zemlju u vrijeme najgoreg perioda. U knjizi impresija svoju posjetu Tunelu spasa opisala je riječima:


„Sarajevo, BiH, Januar 21, 2022.

Jako sam dirnuta što konačno mogu zakoračiti u tunel koji je stanovnicima opkoljenog grada pružao spas. Često sam se kao novinarka pitala kakav je tunel, kako je nastao, ko su ljudi koji stoje iza njega. Hvala vam što nam ne dopuštate da zaboravimo – ovaj muzej je podsjetnik na izdržljivost i domišljatost bosanskog naroda – ali prije svega podsjetnik je na svetost značaja mira.

Samantha Power

USAID Administrator

bivša freelance novinarka u Bosni (1993-1995)“ความคิดเห็น


bottom of page