top of page

Srednjoškolaci iz BPK posjetili Fond Memorijala KS u okviru projekta “Škola kulture sjećanja”






U okviru projekta "Škola kulture sjećanja", JU Fond Memorijala KS su posjetili srednjoškolci iz Bosansko-podrinjskog kantona. Za učenike i nastavnike su organizovane cjelodnevne aktivnosti, a prisustvovali su im ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Adisa Alikadić Herić, i predstavnici ministarstva za boračka pitanja BPK.

Najprije su posjetili ŠSM Kovači, gdje su položili cvijeće i proučili Fatiha na centralnom nišanu i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH, Alije Izetbegovića.

Potom je kustos Fonda Memorijala, Azem Heljić, održao predavanje i vodio učenike kroz muzejsku postavku "Heroji oslobodilačkog rata".

Direktor Fonda, Ahmed Kulanić, ovom prilikom je kazao kako je cilj projekta "Škole kulture sjećanja" povezati cijelu Bosnu i Hercegovinu kako bi se učenici upoznali s periodom odbrane i opsade grada Sarajeva. Naglasio je važnost prenošenja znanja mlađim generacijama s porukom da se nikada više ne ponovi ono što se dogodilo u Bosni i Hercegovini.


Ministrica Alikadić Herić naglasila je važnost kulture sjećanja, ističući da društvo koje ne poznaje svoju historiju ne može očekivati svijetlu budućnost niti izbjeći ponavljanje prošlih grešaka.

"Djeca trebaju učiti istinite činjenice o onome što se događalo na području Bosne i Hercegovine kako bismo vidjeli pozitivne promjene i napredak BiH", dodala je ministrica Alikadić Herić.


Jedan od učenika Mješovite srednje škole "Enver Pozderović" iz Goražda, Afan Vehabović, izrazio je svoje zadovoljstvo onim što je čuo i vidio tokom "Škole kulture sjećanja". Naglasio je važnost poznavanja vlastite historije kako bi je mogao prenijeti budućim generacijama.


Učenici su također imali priliku razgledati Sarajevo i upoznati se s važnim historijskim činjenicama. Posjetili su Tunel spasa, gdje su prisustvovali historijskom času vođenom od strane muzejskog pedagoga i vođe projekta Fonda Memorijala, Irfana Gazdića. Nakon toga, prošli su kroz Tunel kako bi bolje razumjeli njegovu ulogu i značaj.


Posjetom Ratnoj džamiji na Igmanu i obilaskom spomen-obilježja bh. heroja Zaima Imamovića u selu Dujmović u općini Trnovo, završena je posjeta učenika iz BPK Fondu Memorijala KS u okviru projekta "Škola kulture sjećanja".

bottom of page