top of page

"Stazom sjećanja" odata počast svim nevino ubijenim građanima i braniteljima Armije i MUP-a RBiH



Veliki broj građana Sarajeva, roditelja ubijene djece opkoljenog Srajeva, bivših boraca Armije i MUP-a RBiH, predstavnika mnogih udruženja, učenika i djece učestvovao je danas obilježavanju 32. godišnjice od početka opsade i mirnom šetnjom "Stazom sjećanja" odao počast svim ubijenim građanima i braniteljima Armije i MUP-a RBiH.

Događaj "Stazom sjećanja", u okviru istoimenog projekta koji je organizovao Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo, odvijao se na više lokacija u Sarajevu, od Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95 do Baščaršije.

Duž rute kretanja učesnika šetnje, građani su imali priliku vidjeti postavku - stazu od doniranih cipela koje simbolizuju ubijene građane opkoljenog Sarajeva i poginule branitelje Armije i MUP-a RBiH, kao i postavke kod kojih su se svi učesnici, građani, ali i turisti, mogli informisati o načinu života u opkoljenom Sarajevu, borbi građana za preživljavanje, duhu koji uprkos stalnoj paljbi agresori nisu ubili.

Događaj je započeo numerom "Što te nema" koju je izvela Lejla Jusić, a potom su duž rut kretanja građani mogli čuti izvedbe Ivana Ščitinskog, vokalnog ansambla "Pro Musica", hora Srednje muzičke škole Sarajevo, ženskog vokalnog ansambla "Corona", hora "Šapat srca" te na Baščaršji dječijeg hora "Mali slavuji" koji su pjesmama "Samo da rata ne bude" i "Sarajevo će biti, sve drugo će proći", poslali snažne poruke.

Tokom centralnog događaja na Baščaršiji emitovan je i video u kojem su bolna svjedočanstva iz perioda opsade Sarajeva 92-95 iznijeli: dječiji pisac i otac Aide (5) - prve žrtve djeteta opkoljenog Sarajeva Fahrudin Kučuk, medicinska sestra ratne Bolnice Dobrinja Sadeta Dervišević, vozačica tramvaja u vrijeme opkoljenog Sarajeva Sadeta Lončarić, muzejski pedagog i uposlenik Tunela spasa Irfan Gazdić, onsivač projekta Sniper Alley i brat ubijenog Amela (16) Džemil Hodžić i ratna medicinska sestra sa Klinike za porodiljstvo KCUS-a Mediha Kujović. Njihova emotivna svjedočanstva uskoro će biti dostupna na YouTube kanalu Memorijalnog centra Sarajevo.

Podjsjećamo još jednom da će sve cipele koje su građani donirali biti dio Memorijalne šume koja će biti izgrađena na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman kao jedinstveni spomenik.

bottom of page