top of page

U Fondu Memorijala otvorena izložba posvećena Safetu Zajki – heroju oslobodilačkog rata


Fond Memorijala Kantona Sarajevo danas je u Multimedijalnom centru Kovači povodom 29. godišnjice od pogibije Safeta Zajke, legendarnog komandanta, upriličio otvaranje izložbe „Safet Zajko – heroj oslobodilačkog rata”.


Safet Zajko bio je jedan od simbola odbrane Sarajeva, borac za Bosnu i Hercegovinu i jedan od ključnih ljudi za odbranu Sarajeva u danima opsade. Jedan je od devet dobitnika “Ordena heroja oslobodilačkog rata”. Rođen je u selu Gaočić kod Rudog, 01. 03. 1959. godine. Završio je renomiranu školu za rezervne oficire u Bileći kao jedan od najuspješnijih u svojoj klasi. Borci predvođeni Safetom Zajkom ostvarili su značajne vojne uspjehe, a posebno se ističu “Pofalićka bitka”, odbrana Sokolja i oslobađanje Mijatovića kose.


Autor izložbe, Azem Heljić, stručni saradnik za muzejsku postavku i zbirku Fonda Memorijala o izložbi je rekao: “Cilj ove izložbe je da se na jedan faktografski način osvijetle najvažniji detalji o liku i djelu Safeta Zajke, legendarnog komandanta Druge viteške brigade, zlatnog ljiljana, heroja oslobodilačkog rata i brigadnog generala. Izložba kroz 17 panoa oslikava karakter, harizmu i sve ono što je doprinijelo da upravo Safet Zajko u svojoj mahali, od svojih komšija i naroda bude prepoznat kao vođa i komandant. Oslikana je njegova uloga u prvim organizovanim djelovanjima za odbranu Bosne i Hercegovine kroz patriotsku ligu i teritorijalnu odbranu Bosne i Hercegovine do visokih komandnih dužnosti koje je obnašao u Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Druga motorizovana brigada komandanta Safeta Zajke bila je prva jedinica 1. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je stekla počasni naziv ‘viteška’.”


Otvaranju izložbe prisustvovala je i porodica Safeta Zajke, supruga, kćerke i unuci. Posjetioci i saborci nisu mogli sakriti emocije, a posebno je emotivan trenutak bio kada su unuci Vedad i Rejan preuzimali infografiku o “Devet heroja” uz komentar kćerke kako bi dedo bio ponosan.


Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, istakao je da je Safet Zajko jedan od devet heroja oslobodilačkog rata, komandant iz naroda i brigadni general, a da samo mjesto njegove pogibije govori o njegovom herojstvu. „Uvijek je bio uz svoje borce, poginuo je na prvoj liniji. Kao član odreda specijalne policije „Bosna“ uvijek mi je bilo drago kada su sa mnom Vitezovi iz Druge viteške, na čelu sa komandantnom Zajkom, gdje smo se zajedno borili protiv neprijatelja. I na ovaj način, kroz izložbu, njegujemo kulturu sjećanja, ne zaboravljamo naše heroje“, naveo je ministar Osmanović.

Ukazao je da Fond Memorijala Kantona Sarajevo, na čelu s direktorom Ahmedom Kulanićem, provodi mnoge aktivnosti u tom pravcu, kako bi mlađe generacije znale šta se dešavalo u prošlosti i kako bi imali empatiju prema BiH. „Narod koji zaboravi svoju historiju, on nema svoju budućnost. Na ovaj način, sjećajući se naših heroja, mladima prenosimo poruku da oni nisu uzalud dali svoje živote, da će uvijek biti Bosne“, naveo je ministar Osmanović.


Safet Zajko je 15. decembra 1992. godine, za ratne podvige, dobio najveće ratno priznanje „Zlatni ljiljan“. Poginuo je na Mijatovića kosi, 17. juna 1993. godine, prilikom izviđanja neprijateljskih položaja, u jednom od najisturenijih rovova na brdu Žuč.


Za herojski doprinos slobodi u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijegor ispoljen u borbenim dejstvima i pri tome ostvarene rezultate, Ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 14. aprila 1994. godine, posmrtno je odlikovan “Ordenom heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata”.


Odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 12. januara 1996. godine, Safet Zajko, heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, posthumno je proizveden u čin brigadnog generala.


Jedna sarajevska ulica nosi njegovo ime kao i sportsko-rekreativni centar u općini Novi Grad.


Izložba će biti otvorena do 24.06.2022. godine u prostorijama Multimedijalnog centra Kovači.

Comentarios


bottom of page