top of page

U Prijedoru otvorena "Izložba "Adil Bešić - Heroj oslobodilačkog rata", autorice Belme Ćuzović
U sklopu manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2023", sinoć je u Prijedoru otvorena izložba "Adil Bešić - Heroj oslobodilačkog rata", autorsko djelo Belme Ćuzović, kustosice Fonda Memorijala KS. Ova posebna izložba, koja je prvi put bila priređena pred kraj prošle godine u galeriji u Bihaću, sada je pronašla svoje trajno mjesto u rodnom gradu majora Bešića - Prijedoru.


Središnji dio izložbe čini 16 panela s fotografijama, prikazima dokumenata i tekstovima koji detaljno oslikavaju život i ratni put Adila Bešića. Bešić je kao komandant Druge bihaćke / 502. slavne brdske brigade položio svoj život domovine 28. novembra 1992. godine, hrabro braneći domovinu BiH i rejon Grabeža.


Autorica Ćuzović naglašava iznimnu važnost izložbe u očuvanju sjećanja na herojstvo Adila Bešića i sve šehide ovog kraja.


-Oduševljena sam što je izložba smještena blizu rodne kuće heroja Adila i ulice u kojoj je odrastao, što će posjetiteljima omogućiti bliski susret s njegovim naslijeđem i istinski osjetiti važnost njegove žrtve, naglasila je Ćuzović.


Nedvojbeno je da ova izložba pruža priliku da se generacijama koje dolaze prenese važnost herojstva i patriotizma, te da Adil Bešić i dalje ostaje izvor inspiracije mnogima koji cijene hrabrost i odanost svojoj domovini.


Osim otvaranja izložbe, istog dana otvoreno je i spomen obilježje posvećeno svim šehidima i poginulim borcima, te turbe Adilu Bešiću, čime se zauvijek upisuje ime hrabrog komandanta u sjećanje ovog kraja.Comments


bottom of page