top of page

Završena dvomjesečna manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2023”




U prostorijama Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Brčkom, historijskim časom i edukativnom radionicom upriličeno je zvanično zatvaranje izložbe Fonda Memorijala KS “Tunel spasa - spas u ratu, uspomena u miru”. Multimedijalna sala BZK “Preporod” je ponovo, kao i na ceremoniji otvaranja izložbe, bila puna zainteresovanih koji su s pažnjom prisustvovali radionici. I ovoga puta, posebno raduje prisustvo mladih između 14 i 18 godina starosti.

Predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine Distrikta Brčko, Amir Sinanović zahvalio se stručnim saradnicima JU Fond Memorijala KS Amelu Merdžanoviću i Irfanu Gazdiću na izvanrednom predavanju, kao i cijelom Fondu Memorijala s kojim su realizovane ove aktivnosti.

Zatvaranjem izložbe u Brčkom službeno su zaključeni sadržaji ovogodišnjeg izdanja manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023".

Ove godine manifestacija je imala veliki značaj. Po prvi put, program manifestacije odvijao se u cijeloj BiH, odnosno u oba bh. entiteta i distriktu Brčko. Bogat kulturno-umjetnički, edukativni i vjerski program trajao je dva mjeseca.

(Izložba “Ožiljci” britanskog fotografa Paula Lowea)


Manifestacijska dešavanja počela su u Sarajevu, izložbom “Ožiljci” britanskog fotografa Paula Lowea u Spomeničkom kompleksu Tunel D-B, a nastavila se u ostalim bh. gradovima.

Posebno smo ponosni na sva dešavanja koja su se desila na prostoru manjeg bh. entiteta.

U okviru manifestacije, koja kao jedan od ciljeva ima i kulturu sjećanja posjetioci su mogli prisustvovati okruglim stolovima, historijskim časovima, projekcijama filmova, izložbama.




Osim Sarajeva, događaji su se dešavali u Prijedoru, Žepi, Cazinu, Travniku, Blagaju, Janji, Visokom, Jablanici i Goraždu. Sjetili smo se svih naših heroja i heroina.


(Izložba kustosice Fonda Memorijala Belme Ćuzović u sarajevskoj Vijećnici)


Izložbom umjetnice i kustosice Fonda Memorijala Belme Ćuzović u sarajevskoj Vijećnici obilježili smo 30. godišnjicu od probijanja i prokopavanja Tunela spasa, te Dan Fonda Memorijala.


I ove godine sastavni dio manifestacije je bio vjerski program koji je održan u Staroj pravoslavnoj crkvi, crkvi sv. Ćirila i Metoda i Gazi Husref begovoj džamiji. Na Igmanu je tradicionalno proučena “Dova za domovinu”.


Na platou vanjskog amfiteatra Memorijalnog centra Kovači je tradicionalno upriličena Svečana akademija kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici, predstavnici kulturnog i vjerskog života, nevladinih organizacija i građani.


S krajem ovogodišnje manifestacije ne prestaju naše aktivnosti. Nastavljamo raditi na novim projektima, njegovanju kulture sjećanja i planovima za naredu godinu.



bottom of page