top of page

Završena manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021"



Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman“, 21. po redu, uspješno je realizovana u periodu od jula do kraja decembra 2021. godine. Pandemija korona virusa uvjetovala je realizovanje planiranih aktivnosti, tako da je i manifestacija održana pod motom „Ostani kući i posvjedoči“ umjesto dosadašnjeg „Dođi i posvjedoči“.


U saradnji sa vjerskim zajednicama Fond Memorijala tradicionalno je organizovao hatma dovu, parastos i misu zadušnicu za poginule borce, branitelje i šehide Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, a uz vjerski program odata im je i vojna počast.


U cilju građenja i njegovanja kulture sjećanja u okviru ove manifestacije održani su brojni kulturnoedukativni sadržaji među kojima se posebno izdvajaju: obilježavanje 28. godina od prokopavanja Tunela D-B, otvaranje izložbe “Domovina u srcu” u Centru za kulturu Mostar, predavanje o temi "Kako smo opstali i preživjeli u Sarajevu pod opsadom" predavača Alije Šabanovića, čas historije Udruženja generala BiH održan na Velikom polju, dova za Domovinu upriličena na musali žratne džamije Igman, defile „Mladi na putu života“, u kojem su učestvovali stipendisti Fonda IKRE koji su se kretali od Trga Prvog korpusa ARBiH, ulicama Alipašina, Titova, Ferhadija, Telali do Memorijalnog centra Kovači, koncert Sarajevske filharmonije i Sarajevske opere uz vokalne soliste na otvorenoj sceni amfiteatra sa auditorijumom Memorijalnog centra Kovači uz prisustvo predstavnika najviših nivoa vlasti, program počasti stranim vojnicima i diplomatama i Prva međunarodna konferencija „Kultura sjećanja u Bosni i Hercegovini: ka institucionalnom okviru“


Sprovedenim aktivnostima i projektima manifestacije “Odbrana Bosne i Herecegovine – Igman 2021”, koja već godinama predstavlja izvorište sjećanja na odbranu naše domovine, podsjetilo se na značaj Igmana, ali i svakog pedlja na kojem su se vodile bitke za slobodu i Bosnu i Hercegovinu.


Naša je obaveza da čuvamo sjećanje i spomen na naše najbolje sinove i kćeri i upravo kroz ovu tradicionalnu manifestaciju inzistiramo na uspostavljanju i očuvanju kulture sjećanja i pamćenja, posebno kod mlađih naraštaja kojima se prenosi poruka kako se voli domovina.



bottom of page