top of page

Direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo posjetio Tuzlanski Kanton





Direktor Fonda Memorijala KS, Ahmed Kulanić, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio je Tuzlanski Kanton. Tokom posjete, sastao se s predstavnicima Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i članovima Koordinacije boračkih organizacija i saveza TK. Na sastanku su razmijenili konstruktivne ideje i dogovorili buduću saradnju na zajedničkim projektima, te stvaranju platforme koja će ujediniti sve relevantne boračke udruženja, saveze, organizacije i institucije u Bosni i Hercegovini.

Direktor Kulanić naglasio je da Fond Memorijala predstavlja instituciju naroda i države, te da je cilj ovakvih posjeta i stvaranja zajedničke platforme jačanje i realizacija projekata koji čuvaju sjećanje na one koji su žrtvovali svoje živote za odbranu domovine. Poseban fokus je na dokumentiranju i prikupljanju arhivske građe iz perioda 1992-1995. godina, s naglaskom na važnosti i ulozi svih pripadnika Armije i MUP-a Republike BiH te svih sedam korpusa. Sve ovo ima za cilj očuvati sjećanje na heroje koji su branili Bosnu i Hercegovinu.

Konačni cilj je objedinjenje svih dokumenata i materijala u budućem Arhivu Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, kako bi buduće generacije imale pristup istini i sjećanju na ove događaje. Direktor Kulanić završio je svoju posjetu Tuzlanskom Kantonu posjetom posljednjem počivalištu heroja Odbrambeno-oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i razgovorom s članovima njegove porodice o uređenju i popravljanju šehitluka u Dubravama.


bottom of page