top of page

Fond Memorijala KS producirao video o heroju Adilu Bešiću




Danas se navršava 31. godina od pogibije Adila Bešića, heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ovim povodom JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" je producirala novi video iz serijala "Dokumentarna memorija".

Video donosi priču o Adilu Bešiću, rođenom Banjalučaninu koji je odrastao u Prijedoru. Završio je Vojnu akademiju i služio u Sloveniji. Bio je čovjek mirnog karaktera, velikog srca i poštenja. Kao komandant Druge bihaćke/502. slavne brdske brigade, poginuo je 28. novembra 1992. godine u rejonu Grabež, braneći svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Za hrabrost i izuzetne zasluge posthumno je odlikovan ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a njegovo ime nose bataljon i kasarna u Bihaću.

Fond Memorijala Kantona Sarajevo u Bihaću je priredio izložbu povodom tridesete godišnjice od pogibije ovog heroja, a ista ta izložba pronašla je svoje trajno mjesto u Prijedoru, gradu gdje je odrastao major Bešić.

Video je dio projekta čiji je cilj ekranizacija značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda 1992. - 1995. godine i dostupan je na YouTube kanalu i na web stranici Fonda Memorijala KS.





Također, povodom godišnjice od pogibije Adila Bešića, danas je u prostorijama Multimedijalnog centra Kovači otvorena i izložba "Adil Bešić - Heroj oslobodilačkog rata", autorsko djelo Belme Ćuzović, kustosice Fonda Memorijala KS.

Središnji dio izložbe čini 16 panela s fotografijama, prikazima dokumenata i tekstovima koji detaljno oslikavaju život i ratni put Adila Bešića.

Izložba će biti otvorena deset dana.

bottom of page