top of page

Produciran video povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma



Na današnji dan, 14. decembra 1995. godine, u Elizejskoj palači u Parizu potpisan je Dejtonski mirovni sporazum. Povodom 28. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" producirao je dokumentarno-informativni video iz serijala “Dokumentarna memorija”. U videu govore Miro Lazović, predsjednik Skupštine RBiH (1992-1996), Mirko Pejanović i Ejup Ganić, članovi ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini proizašao je iz pregovora koji su vođeni u vojnoj zračnoj bazi Wright-Patterson kod Dejtona, u saveznoj državi Ohaio, Sjedinjene Američke Države. Na konferenciji koja je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, ključni učesnici bili su prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik bivše Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević, uz glavnog američkog posrednika Richarda Holbrookea. Izetbegović, Tuđman i Milošević su bili i glavni potpisnici Dejtonskog sporazuma.

Tim dokumentom određeno je da će Bosna i Hercegovina biti sastavljena od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Ujedno je utvrđeno da će je činiti konstitutivni narodi - Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima. Odlukom Međunarodnog arbitražnog tribunala, nekoliko godina kasnije osnovan je Brčko distrikt kao posebna prostorna jedinica.

Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine. Njime je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države. Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmjene Ustava BiH.

bottom of page