top of page

Ministar Helez u posjetu primio predstavnike Memorijalnog centra Sarajevo: Cijela BiH treba znati koji su nam datumi važni

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas u posjetu predstavnike Memorijalnog centra Sarajevo. Sagovornci su razgovarali o Memorandumu o razumijevanju i saradnji koji je potpisan između MO BiH i Fonda Memorijala KS, 2022. godine.

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić prisutne je upoznao s činjenicom da je Memorijalni centar Sarajevo, pravni nasljednik Fonda Memorijala KS.

Ministar Helez je čestitao direktoru Kulaniću na neiscrpnom radu i aktivnostima koje realizuju, rekavši da stoji na raspolaganju za dalju saradnju i svaku vrstu pomoći koju može pružiti MO BiH.

Teme sastanka bile su i saradnja s 2. pješadijskim/rendžerskim pukom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, projekti obilježavanja značajnih datuma i događaja iz perioda OOR-a 1992- 1995., kao što je obilježavanje 15. aprila – Dana Armije Republike BiH, te arhiv Armije Republike BiH u Rajlovcu.

“Prijatno sam iznenađen koliko ste do sada uspjeli uraditi, od nekoliko vaših projekata ne zna se koji je bolji. Mislim da treba više učiti o našoj historiji u školama, a vaši projekti su jedan od načina. Cijela BiH treba znati koji su nam datumi bitni i da ih nikad nećemo zaboraviti”, kazao je minister Helez.

Direktor Kulanić upoznao je ministra s ključnim kapitalnim i drugim projektima Memorijalnog centra Sarajevo.

“Jedan od važnijih projekata je Muzej logora u BiH, a uskoro bi trebali početi i građevinski radovi. U tom kontekstu imamo jako dobru saradnju sa Haškim tribunalom. Pored ovog Muzeja važno je napomenuti da na toj lokaciji u Vogošći planiramo graditi i Istraživačko - dokumentacioni centar te zgradu arhiva koja bi trebala biti jedna od najsavremenijih u jugoistočnoj Evropi”, naglasio je Kulanić.

Akteri sastanka razgovarali su i o tome na koji način digitalizovati i zaštiti arhivu Armije Republike BiH.

Comments


bottom of page