top of page

POKRENUT PROJEKAT “DOKUMENTARNA MEMORIJA”


POKRENUT PROJEKAT “DOKUMENTARNA MEMORIJA”

JU “Fond Memorijala KS” pokrenuo je projekat ekranizacije 111 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, simboličnog naziva „Dokumentarna memorija“ čiji je osnovni cilj da mlađim generacijama, ali i svima ostalima, putem kratkih, informativnih video sadržaja približi i pojasni ključne događaje i ličnosti iz naše nedavne povijesti. Za ovaj projekat se može reći da je od državnog značaja, prije svega za razvijanje kulture sjećanja i pamćenja te je kao takav od nacionalnog interesa i iznad svih dnevno političkih dešavanja. Projekat „Dokumentarna memorija“ realizira se u saradnji sa Source produkcijom.


Predstavljen video o Prvom korpusu Armije Republike Bosne i Hercegovine

Prvi u nizu planiranih videa, koji je urađen u sklopu “Dokumentarne memorije”, svojevrsna je zahvalnica Prvom korpusu Armije RBiH za nemjerljiv doprinos u odbrani grada Sarajeva, a samim tim i naše domovine. Video je urađen u formi retrospektivnog prikaza Sarajeva danas i za vrijeme agresije te se kroz tu paralelu odala počast i poštovanje svim pripadnicima Prvog korpusa koji su svojom hrabrošću dali nesebičan doprinos opstanku i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Video je predstavljen u Multimedijalnom centru Kovači na Akademiji koju je organizovalo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo povodom godišnjice osnivanja Prvog korpusa.



Prikazan video o prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine

Povodom 18. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, Fond Memorijala objavio je drugi video iz ciklusa "Dokumentarna memorija". Kroz video je predstavljena njegova ličnost i harizma, njegov život i borba za Bosnu i Hercegovinu za koju se borio perom, umom i dobrom dušom.





bottom of page