top of page

Potpisani sporazumi o sufinansiranju projekata


U multimedijalnoj sali Fonda Memorijala danas su potpisani sporazumi o sufinansiranju projekata iz oblasti promoviranja kulture sjećanja i izgradnje spomen-obilježja. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo putem JU Fond Memorijala KS omogućilo je realizaciju ovih projekata.


Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović, istaknuo je važnost podrške pozitivnim inicijativama i projektima koji njeguju tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata. Poseban naglasak stavljen je na podršku povratnicima u manji bh. entitet kako bi se obilježila mjesta stradanja i sva šehidska mezarja. Ministar Osmanović naglasio je da su oni koji su branili Bosnu i Hercegovinu bili čudo bosanskog otpora, a danas su čudo bosanskog opstanka.


-Mi se danas na ovaj način sjećamo naših heroja, a oni koji su nas napadali se sjećaju ratnih zločinaca,kazao je ministar Osmanović.


Potpisivanjem današnjih sporazuma podržani su projekti: Centra za postkonfliktna istraživanja, Udruženje Obrazovanja gradi BiH, Udruženja Pravda i Centara za napredne studije.


Podršku projektima dobili su i: MZ Grabovci - Općina Konjic, Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, Medžlis Islamske zajednice Kaljina, Medžlis Islamske zajednice Rogatica, Medžlis Islamske zajednice Žepa, Medžlis Islamske zajednice Čajniče, Općina Trnovo, Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, Medžlis Islamske zajednice Foča i Medžlis islamske zajednice Prijedor.

Potpisivanjem ovih sporazuma, Fond Memorijala i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo nastavljaju aktivno sudjelovati u realizaciji, podršci i promociji projekata koji doprinose institucionaliziranju kulture sjećanja. Ovakvi projekti ostaju trajno naslijeđe za generacije koje dolaze, čuvajući sjećanje na važne događaje iz prošlosti.댓글


bottom of page