top of page

Predstavljena Infografika o 13 dobitnica “Zlatnog ljiljana “Na Dan Zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad Fašizmom, Fond Memorijala Kantona Sarajevo predstavio je projekte posvećene heroinama odbrane Bosne i Hercegovine.


U prepunoj sali Multimedijalnog centra Kovači, prezentirana je Infografika o heroinama odbrambeno-oslobodilačkog rata na kojoj je prikazano 13 dobitnica najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.


Direktor Fonda Ahmed Kulanić podsjetio je da ova institucija kontinuirano provodi projekte koji čuvaju sjećanje i grade kulturu pamćenja na najveće sinove i kćeri naše domovine. Kako je pojasnio, cilj ovakvih projekata jeste da djeci i omladini približe časnu borbu Armije Republike BiH, njenih pripadnika koji su dali najveći doprinos u odbrani BiH.


Fond Memorijala je nakon uspješno provedenog i predstavljenog projekta Infografike o devet heroja odbrambeno - oslobodilačkog rata, predstavio i Infografike o heroinama odbrane Republike Bosne i hercegovine. Kreiranjem novih, adekvatnih sadržaja koji su pristupačniji djeci, nastojimo da širimo i popularizujemo doprinos koji je Armija Republike Bosne i Hercegovine dala u odbrani domovine od agresije u periodu od 1992. do 1995. godine“, kazao je direktor Kulanić.


Predstavljajući Infografiku, autorica i stručna saradnica za arhivistiku Indira Suljić Muratović istakla je da se radi o jedinstvenom edukativnom materijalu koji sadrži informacije o trinaest izuzetnih žena.


Informacije su lako shvatljive i prilagođene mlađim naraštajima. Ovim projektom na jedan sistemski način i kontinuiranom brigom, Fond Memorijala nastavlja da širi ideju i ponos pri sjećanju na pripadnice Armije RBiH. Želimo da potaknemo učenike da istražuju, da čitaju dalje, da se zaintrigiraju za život ovih heroina i shvate po čemu su naše heroine posebne“, kazala je Suljić Muratović.


Profesorica Meldijana Arnaut Haseljić, predsjednica Udruženja pripadnica Armije RBiH i uposlenica Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, predstavila je i Zbornik radova s Okruglog stola na temu „Heroine odbrane BiH" koji je prošle godine održan u Kalesiji.


"U Zborniku radova izložene su teme koje govore o ulozi i položaju žena u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, o ženama koje su imale svoj angažman u svim sferama društvenog života, počev od obrazovnog sistema, kulture, medicine, asocijacija i druženja koja su djelovala u toku agresije, a to je bilo veoma značajno za odbranu države. To su bile braniteljke, direktni učesnici odbrane BiH. Žene nisu samo branile Bosnu i Hercegovinu, bile su temelj njene odbrane", kazala je Arnaut Haseljić.
Uz prezentaciju Infografike predstavljena je i Grafička novela koja govori o životnim pričama dobitnica „Zlatnog ljiljana“ , autora Emira Isovića.


Predstavljanju projekata prisustvovale su pripadnice Armije RBiH, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, direktori i učenici osnovnih i srednjih škola s područja Kantona Sarajevo kao i brojne druge zvanice i gosti.


Ministar Osmanović u obraćanju je istakao da heroine odbrambeno-oslobodilačkog rata zauzimaju posebno mjesto u čudu bosanskog otpora, istakavši da su hrabro i odlučno pristupile Armiji RBiH, stale rame uz rame s borcima za našu državu te dale veliki doprinos u odbrani domovine.


Nakon predstavljanja projekata, svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo dodijeljene su Infografike „13 dobitnica najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.


Comments


bottom of page