top of page

Premijerno prikazan film “Pravda” i promovisana fotomonografija “Heroji Mostara”



JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" u saradnji sa Centrom za mir i multietničku saradnju i Mostar Muzejom i Memorijalom, povodom šeste godišnjice presude Haaškog tribunala u predmetu “Prlić i ostali“ organizovao je projekciju dokumentarnog filma “Pravda“ u produkciji Centra za mir, te promociju fotomonografije “Heroji Mostara“.

Projekcija i promocija su uz prisustvo velikog broja gostiju održani u Multimedijalnoj sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo na Kovačima.

Među prisutnim bili su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović te ostali predstavnici državne, federalne i kantonalne vlasti, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, brojni generali i komandanti Armije RBiH, članovi Udruženja “Majke Srebrenice”, te dobitnici ratnih priznanja i borci.

Prisutnima su se osim autora projekta fotomonografije Safeta Oručevića koji je imao i ulogu moderatora, obratili i doktor Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti, Ahmed Kulanić, direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, koji su govorili o presudi Haškoj šestorci iz 2017. i očuvanju naslijeđa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sa sadržajem fotomonografije “Heroji Mostara” prisutne je upoznao novinar i publicista Alija Behram.


Poslana je važna poruka da će centri, udruženja, institucije i pojedinci uskoro započeti rad na organizaciji Međunarodne konferencije o negiranju genocida, negiranju zločina i ratnoj retorici.


“Danas svjedočimo poricanju i lažima o događajima iz devedesetih godina uprkos presudama Haškog tribunala. Na televizijskim ekranima gledali smo presuđene ratne zločince koji su bez imalo stida govorili kako bi sve ponovili i ničeg se ne bi odrekli, dok ih čelnici iz političkog kruga tapšu, ohrabruju i nazivaju prijateljima kojih se ne bi odrekli. Haška presuda o genocidu se odbacuje, ignoriše ili grubo ismijava, što uzrokuje dodatnu bol žrtava. Kompletno rukovodstvo Republike Hrvatske izuzev jednog broja hrabrih, nezavisnih intelektualaca iz Zagreba, nikada nije prihvatilo presude u slučaju ‘Šestorka Herceg-Bosne i UZP”, poručio je Oručević.


Pozvao je na dalje čuvanje dostojanstva, najavivši nacionalnu strategiju i platformu kao odgovor na brutalan revizionizam historije.


Večerašnjom aktivnošću Fond Memorijala Kantona Sarajevo nastojao je između ostalog dati doprinos da se prezentira i jasno govori o relevantnim događajima u ratu u Bosni i Hercegovini.


“S ponosom smo ušli u organizaciju događaja sa Centrom za mir, a na prijedlog gospodina Safeta Oručevića, želeći reći koliko je važan današnji datum u historiji Bosne i Hercegovine, kao i sama presuda Haškoj šestorci. Ona je jedna od dvije koje konektuju susjedne države da su involvirane u sve i zaista je značajno da imamo ovakve događaje kao pouku i lekciju iz prošlosti za budućnost i kao adekvatan odgovor na sve izazove”, rekao je između ostalog direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić.


Iznimno je važno govoriti istinu o ratu u Bosni i Hercegovini, poruka je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića sa Kovača.


"Zbog čega izbjegavati istinu i prelaziti preko nje? Sve što se dešavalo u ratu bilo je katastrofa za sve ljude kojim je stalo do ove zemlje. U ime sjećanja na one koji su životima i dijelovima tijela platili današnji dan koji živimo, dužni smo govoriti istinu. Istina je takva kakva jeste. Možete je prestavljati ovako ili onako, ali ne možete pobjeći od golih činjenica. A gole činjenice su utvrđene presudama međunarodnih sudova, pa i ovom o kojoj govorimo večeras. Kao i u životu, nema tu puno mudrosti, samo istina donosi pomirenje i relaksaciju odnosa. I ako je crna ne možemo bježati od nje. Moramo biti hrabriji", poručio je Komšić.


Putem video-linka prisutne je pozdravio ambasador Robert Gelbard iz Washingtona, specijalni izaslanik za Balkan i arhitekta hapšenja ratnih zločinaca na području bivše Jugoslavije.


Film “Pravda” govori o udruženom zločinačkom poduhvatu presuđenom prije šest godina, i borbi građana Mostara za pravdu i mir. U fotomonografiji “Heroji Mostara“ dokumentovana je herojska borba za odbranu Mostara uz više od hiljadu fotografija i svjedočenja predstavnika vojne, civilne i vjerske vlasti u peiordu od 1992. do 1995. godine.

bottom of page