top of page

Saradnja Fonda Memorijala KS i mostarskih udruženja



S ciljem nastavka razvijanja saradnje s udruženjima i organizacijama širom BiH, predstavnici JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo, predvođeni direktorom naše ustanove, Ahmedom Kulanićem, danas su posjetili Mostar. Susreli su se s predsjednikom JOB-a Mostar, Esadom Kosićem, direktorom Centra za mir i multietnčku saradnju, Safetom Oručevićem, predsjednikom Upravnog odbora Centra za mir i multietničku saradnju, Alijom Behramom te predsjednikom Udruženja RVI Mostar - Stari grad Harisom Kljakom.

Delegacija Fonda zajedno sa domaćinima je obišla spomen-obilježje Šehitluci, položila cvijeće i odala počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Upriličena je posjeta Centru za mir i multietničku saradnju Mostar gdje je dogovorena saradnja između Fonda i Centra, kao i Historije TV čiji je osnivač Centar. Najavljeno je i potpisivanje Sporazuma kojim će biti omogućena razmjena bogate arhivske građe o Bosni i Hercegovini. Radit će se i na zajedničkim projektima, a Fond Memorijala će, u skladu s mogućnostima, podržati projekte izgradnje na kojima rade pomenuta mostarska udruženja, a koja se odnose na izgradnju mezarja i Centralnog spomen obilježja.


Direktor Fonda Memorijala je kazao kako ova institucija u posljednje dvije godine nastoji intenzivirati saradnju sa svim boračkim udruženjima proisteklim iz Armije RBiH i da, u onoj mjeri u kojoj može, pomogne da se izgradi kultura sjećanja i pamćenja na jedan od najvažnijih povijesnih perioda Bosne i Hercegovine, a to je period odbrane od agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.


Tokom posjete Mostaru upriličena je i prezentacija projekta izgradnje muzeja Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao i obilazak lokacije Doma Armije Republike Bosne i Hercegovine i Musale u Mostaru. Fond Memorijala i Centar za mir i multietničku saradnju dijele istu viziju, želeći stvaranjem bogate arhivske građe, kroz istinite i dokumentovane činjenice, sačuvati sjećanje na događaje iz perioda 1992-1995. godine i 1941-1945. godine, te tako objediniti ova dva perioda.

bottom of page