top of page

“Tunel spasa” nezaobilazna destinacija za posjetioce iz svih dijelova svijetaSpomenički kompleks Tunel D-B, poznatiji kao "Tunel spasa", nezaobilazna je destinacija za posjetioce iz svih dijelova svijeta. Od početka januara ove godine do danas, tunel je posjetilo oko 160.000 posjetilaca. Najviše posjetilaca dolazi iz arapskih zemalja, Turske, evropskih zemalja i Azije, posebno iz Kine. Većinom su zainteresovani za priču o opsadi Sarajeva i za prolazak kroz “Tunel spasa”, koji je za mnoge nezaboravno iskustvo i jedinstven doživljaj.

“Tunel spasa” je također popularno odredište za učenike iz cijele Bosne i Hercegovine koji dolaze u organiziranim grupama sa nastavnim osobljem.

U okviru projekata "Dani otvorenih vrata" i "Škola kulture sjećanja", koji imaju za cilj promoviranje kulture pamćenja i očuvanja historijskog nasljeđa, ove godine je zabilježeno više od 9.500 posjeta učenika. Broj studenata koji su posjetili Tunel je oko 35.000.


Direktor JU “Fond Memorijala Kantona Sarajevo”, Ahmed Kulanić kaže da je “Tunel spasa” važan simbol otpora i opstanka Sarajeva i Bosne i Hercegovine u najtežim vremenima.


“Tunel spasa je memorijalno mjesto gdje učimo o povijesti i vrijednostima koje su branili branitelji grada, podsjetnik i opomena koje nastojimo prenijeti generacijama koje dolaze. Posjeta ‘Tunelu spasa’ važna je za posjetitelje iz cijelog svijeta, posebno za mlade generacije, zbog poruka koje prenosimo. Ovo memorijalno mjesto nije samo riznica historijskih činjenica o opsadi i odbrani Sarajeva, već i ključno mjesto za razumijevanje historije Bosne i Hercegovine. Sve veći broj posjetilaca, posebno školaraca, studenata i mladih istraživača, dodatno nas motivira da i dalje predano radimo na očuvanju povijesti i obrazovanju mlađih generacija kroz razne edukativne programe i projekte koje provodimo“, kaže direktor Kulanić.

コメント


bottom of page