top of page

U okviru projekta “Škola kulture sjećanja” brčanski osnovci posjetili Fond Memorijala KS



U okviru projekta "Škola kulture sjećanja", JU "Fond Memorijala KS" posjetila je grupa od 50 osnovaca iz Brčko Distrikta u pratnji nastavnika, predstavnika udruženja "Zlatni ljiljani" i "Udruženja demobilisanih boraca ARBiH Distrikta Brčko".


Učenici su posjetili ŠSM Kovači i Muzej heroja oslobodilačkog rata. Kustos Fonda Memorijala KS, Azem Heljić, održao je učenicima historijski čas i proveo ih kroz muzejsku postavku "Heroji oslobodilačkog rata".


Amir Sinanović, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca ARBiH Distrikta Brčko, istakao je zadovoljstvo što su osnovci dio projekta "Škole kulture sjećanja".

"Mi u Brčkom imamo malo specifičnu situaciju kada je u pitanju period rata, i zato smatram da je jako bitno da imamo priliku sarađivati s Fondom Memorijala i na taj način omogućimo djeci da nadoknade praznine u znanju koje ne mogu steći u svojim školskim klupama", kazao je Sinanović.


Tokom jednodnevnog boravka u Sarajevu, u pratnji muzejskih pedagoga Fonda Memorijala, Irfana Gazdića i Amela Merdžanovića, osnovci su imali priliku vidjeti neke od značajnijih tačaka glavnog grada u kontekstu opsade i agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Škola kulture sjećanja” je završena obilaskom Spomeničkog kompleksa Tunel "D-B".

bottom of page