top of page

Uposlenici Fonda Memorijala posjetili Memorijalni centar Srebrenica

Uposlenici Fonda Memorijala posjetili su Memorijalni centar Srebrenica, 28. oktobra 2022. godine. Zajedno sa direktorom Fonda, Ahmedom Kulanićem, obišli su u mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine te su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odali počast svim ubijenim žrtvama koje su ukopane i za kojima se još uvijek traga.


Kolektiv Fonda dočekao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić, koji se zahvalio na posjeti i ukratko predstavio historijat, rad i projekte Centra.

Saradnja Fonda Memorijala i Memorijalnog centra Srebrenica datira još od početka uspostave Memorijalnog centra, a u martu 2022. godine potpisan je i Memorandum o saradnji kojim se unaprjeđuje zajedničko djelovanje zasnovano na ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju kao izraz potrebe da se utvrde vidovi koordinacije u područjima obostranog interesa.


Direktor Fonda istakao je značaj ove posjete s obzirom da obje institucije imaju zajednički cilj, čuvati i promovirati kulturu sjećanja koje govore o nevino ubijenim žrtvama, ali i o našim pobjedama. Zajednička misija je trajno sačuvati sjećanje na dešavanja iz perioda 1992-1995 kroz institucionalnu memorijalizaciju i u tom pogledu potrebno je usvajati i razvijati sve pozitivne prakse, stoga je i saradnja ove dvije institucije neophodna i jako bitna.


O istraživačkim projektima Memorijalnog centra Srebrenica govorili su vođe timova Hasan Hasanović i Azir Osmanović, nakon čega su u uposlenici Fonda Memorijala u pratnji kustosa obišli sve sadržaje kojima raspolaže Memorijalni centar.


Nakon posjete Memorijalnom Centru, uposlenici Fonda obišli su i Centar za starija lica, nazvan po srebreničkoj heroini, majci Hatidži Mehmedović, a koji djeluje u sklopu Udruženja “HO Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS” (MFS-EMMAUS).

Comments


bottom of page