top of page

Predstavljen centralni događaj projekta "Stazom sjećanja"



U Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Sarajevo danas je održana press konferencija za novinare na kojoj je predstavljen centralni događaj projekta "Stazom sjećanja" koji Memorijalni centar Sarajevo provodi u saradanji sa Gradom Sarajevo, a koji će biti održan 5. aprila u terminu od 11 do 12:30 sati.

Na konferenciji za novinare obratili su se Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo, Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS i Samir Avdić, dogradonačelnik Grada Sarajeva.

Direktor Kulanić zahvalio se svim građanima, volonterima, institucijama, javnim preduzećima i udruženjima koji su podržali projekt "Stazom sjećanja" donacijom cipela, radom na punktovima za prikupljanje cipela, objavama i dijeljenjem svojih priča iz opkoljenog Sarajeva.

"Centralno obilježavanje počinje 5. aprila u ranim jutarnjim satima gdje će brojni volonteri i uposlenici Memorijalnog centra Sarajevo početi s redanjem obuće postavljajući ‘Stazu sjećanja’. Program počinje u 11 sati ispred Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95. Do 12:30 sati je predviđen period u kojem će se održati šetnja glavnim ulicama Grada Sarajeva - ulicama Maršala Tita, Ferhadija, Sarači do Baščaršije gdje će biti upriličen prigodan program. Tokom šetnje na određenim lokacijama bit će postavljeni check-pointi s informacijama o događajima iz perioda opsade Sarajeva. Kompletna šetnja rutom od Trga djece Sarajeva do Baščaršije bit će popraćena prigodnim programom”, rekao je direktor Kulanić.

Pozvao je sve građane da nastave davati podršku projektu “Stazom sjećanja” donirajući cipele, kako bi 5. aprila na dostojanstven način svi zajedno odali počast nevino ubijenim građanima i poginulim braniteljima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

O značaju projekta govorio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

"Staza sjećanja budi emocije, i tužne i radosne. Radosne jer ostavljamo nešto u amanet našim budućim generacijama. Ostavljamo im kulturu sjećanja, projekt koji će biti trajni podsjetnik o opsadi Sarajeva. ‘Staza sjećanja’ trajno će biti pohranjena u Memorijalnoj šumi na Hrasničkom stanu na planini Igman. Riječ je o projektu na kojem zajedno rade Vlada KS i Memorijalni centar Sarajevo”, kazao je ministar Osmanović.

Podsjetio je na značaj i ulogu branitelja tokom opsade Sarajeva.

“Uloga branilaca je bila da broj ubijenih građana bude što manji. U postavci će stajati tene, cipele, naših branilaca, jer da nije bilo njih, staza bi bila puno duža, cifre bi bile puno veće. Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava, kulturu poricanja. Moramo se s ponosom sjećati naših branilaca", kazao je ministar Osmanović.

Dogradonačelnik Sarajeva Samir Avdić kazao je kako su prošle 32 godine od opsade Sarajeva, najduže u historiji moderne Evrope, ali da Sarajevo i Sarajlije pamte dane agresije."Siguran sam da realizacijom ovog projekta doprinosimo kulturi sjećanja i pamćenja i da to ostaje za generacije koje dolaze. Važno je da podsjećamo na nevino ubijene građane i naše najbolje sinove i kćeri koji s položili živote da bismo mi danas sjedili ovdje i obraćali se javnosti.

Grad Sarajevo i Memorijalni centar imaju jednu uspješnu i profesionalnu saradnju i to je veoma važno u cjelokupnoj slici. Kanton, Grad i Memorijalni centar su jedno tijelo i jedna duša, posebno kada su ovakvi projekti u pitanju,  zato što mnogi mladi ljudi koji zbog svega što se odvija nisu u mogućnosti da uprate sve što se radi. Obavezni smo da to prezentiramo javnosti. Naša saradnja će se i dalje nastaviti, rekao je dogradonačelnik Avdić.


Sve informacije u vezi s projektom „Stazom sjećanja” možete da pronađete na web stranici Memorijalnog centra Sarajevo.(https://www.mcsarajevo.ba/) ili na našim društvenim mrežama:




bottom of page