top of page

Produciran video Povodom Dana sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva tokom opsade 1992-1995


Povodom Dana sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva tokom opsade 1992-1995, Fond Memorijala Kantona Sarajevo producirao je video kojim čuva sjećanje i uspomenu na njihove živote i postojanje. Video je dio projekta ekranizacije 111 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, simboličnog naziva „Dokumentarna memorija“ čiji je osnovni cilj da mlađim generacijama, ali i svima ostalima, putem kratkih, informativnih video sadržaja približi i pojasni ključne događaje i ličnosti iz naše nedavne povijesti.

U 1425 dana krvave opsade, Sarajevo je izgubilo više od 11.500 građana. Ljudi su ubijani u redovima za vodu, hranu, tokom kupovine osnovnih namirnica, u svojim domovima, tramvajima, a djeca u školskim klupama i igri.

Produciranjem i publikovanjem edukativnih sadržaja, utvrđenim na naučnim činjenicama, Fond Memorijala aktivno učestvuje u izgradnji kulture sjećanja te na taj način odaje počast svima koji su svoje živote izgubili u periodu borbe za slobodu i nezavisnost.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page